Organisatieontwikkeling en bedrijfsvoering

Organisatie

Wendbare en flexibele organisatie
Ontwikkelingen in onze stad en regio vragen om een wendbare en flexibele gemeentelijke organisatie. We zetten onze opgaven centraal en werken daar waar het kan in co-creatie met onze partners om die opgaven te realiseren. We willen onze stad sneller en beter bedienen door continu in gesprek te blijven met onze inwoners en partners en door ruimte te geven aan initiatieven. We versnellen de besluitvorming door in te zetten op duidelijke voorstellen, zodat het bestuur een afgewogen besluit kan nemen.

We hebben in de eerste helft van 2019 een eerste informele evaluatie uitgevoerd op deze doelen van de organisatieontwikkeling. In de opvolging hebben we met name ingezet op sterke teams en werken vanuit de bedoeling.

Toekomstbestendige organisatie
In 2019 hebben we verder gewerkt aan een toekomstbestendige moderne organisatie, waarin bestaande, maar ook nieuwe talenten de kans krijgen om aan de opgaven te werken. Om de ambities uit het Coalitieakkoord 2018-2022 te realiseren is in 2019 de omvang van onze organisatie gegroeid. Bij het aantrekken van nieuw talent/medewerkers is goed gekeken naar de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor deze ambities. Hier is in de wervingscampagne (anders kijken, durven doen) ook op ingespeeld door de organisatie sterk te profileren. Ook hebben we geïnvesteerd in een vernieuwd introductieprogramma, zodat nieuwe medewerkers snel hun weg vinden binnen de organisatie en het netwerk. Omdat de gemiddelde leeftijd van ons werknemersbestand toeneemt, is een 'uitstroomprogramma' gestart in het kader van goed werkgeverschap. Hierin ligt onder andere de nadruk op tijdige kennisdeling en -overdracht. In 2020 gaan we dit verder vormgeven.

We zien het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om (afgestudeerde) studenten te helpen bij hun verdere ontwikkeling door stageplaatsen en traineeships aan te bieden. Ons streven is om op jaarbasis 7% van het personeelsbestand uit stagiairs te laten bestaan. In 2019 is een score behaald van 11%. Dordrecht heeft ook in 2019 deelgenomen aan het Drechtsteden traineeprogramma. Samen met de lichting trainees die gestart zijn in 2018 zijn er op dit moment in totaal 15 trainees werkzaam bij de gemeente Dordrecht.

Diverse, vitale en lerende organisatie
Vanuit het regionale programma 'Goed Werkgeverschap' kiest Dordrecht voor een aanpak gericht op duurzame inzetbaarheid. In 2019 hebben we de nadruk gelegd op de groep medewerkers die fysiek zware arbeid verricht. Met de doelgroep 60+ zijn werkenergie gesprekken gevoerd en er is de mogelijkheid geboden voor financieel advies. Het streven was om het ziekteverzuim op 5% te houden, dit is niet gelukt (5,7%). Ook is afgelopen jaar ingezet op het verder uitbouwen van de bedrijfsnoodorganisatie en zijn er risico-inventarisaties en evaluaties van alle gemeentelijke werklocaties uitgevoerd. Dordrecht wil daarnaast als organisatie een afspiegeling zijn van de Dordtse samenleving. In 2019 is ingezet op twee doelgroepen: LHBTI en arbeidsvermogen. We zijn het 'Charter Diversiteit' aangegaan en hebben de 'Verklaring van Dordrecht' afgegeven. We zetten met name in op mensen met een beperkt arbeidsvermogen.

Als lerende organisatie investeren we in de ontwikkeling van medewerkers en teams. We kijken strategisch naar trainingen en opleidingen van onze medewerkers. We geven bewust aandacht aan reflectie en evaluatie. Zo is het onderwerp organisatieontwikkeling geëvalueerd en hebben we op inhoudelijke thema's zoals de Maranathakerk een lerende evaluatie uitgevoerd. In de ontwikkeling van medewerkers streven we naar meer flexibele inzet waarbij medewerkers worden uitgedaagd op hun talenten. Sterke "waar passend zelforganiserende" teams met duidelijke doelstellingen die eigenaarschap tonen dragen bij aan het realiseren van de ambities uit het coalitieakkoord. Het afgelopen jaar hebben we daarom ingezet op teamontwikkeling en zelforganisatie.