De gemeente is verantwoordelijk voor alle speel- en beweegvoorzieningen in de openbare ruimte. Speeltuinen van speeltuinverenigingen vallen hier buiten. Op schoolpleinen die openbaar toegankelijk zijn of op semiopenbare schoolpleinen, staan in sommige gevallen wel speelattributen. Over het onderhoud hiervan zijn dan afspraken gemaakt tussen gemeente en school. Overeenkomstig de Nota Speelruimtebeleid Dordrecht 2013–2022 streven we naar een woonomgeving met kwalitatief en kwantitatief goede openbare sport- en speelruimte. De sport- en speelvoorzieningen zijn bedoeld voor kinderen, jongeren en pubers uit verschillende leeftijdsgroepen maar ook steeds meer voor volwassenen die in de openbare ruimte willen sporten. Doel is een evenwichtige verdeling van de speel- en sportvoorzieningen over de wijken in relatie tot de huidige en toekomstige gebruikers. Als gevolg van opgroeiende jeugd en de verschuiving van sporten in clubverband naar individuele sportbeoefening constateren we een toenemende vraag naar sportlocaties in de openbare ruimte.
Kerncijfers
Aantal | |
Aantal speelplekken | 255 |
Aantal sportplekken | 119 |
Aantal speeltoestellen | 959 |
Aantal sporttoestellen | 270 |
Zandbakken | 7 |
Beheer en onderhoud van het areaal
De speelvoorzieningen in Dordrecht voldoen aan de wettelijke kaders en zijn in goede staat van onderhoud. De speeltoestellen worden jaarlijks viermaal conform de wettelijke veiligheidseisen geïnspecteerd. Bij deze inspecties kijken we naar de aanwezigheid van slijtage, houtrot en roest en wordt gecontroleerd of tussentijdse reparaties correct zijn uitgevoerd. Onveilige speelelementen worden direct gerepareerd of verwijderd als herstel niet meer mogelijk is.
Duurzaamheid
De afgelopen jaren zijn stappen gezet om van een lineaire naar een circulaire economie te komen. Voorbeeld is het opknappen en hergebruik van 15 jaar oude roesvrijstalen toestellen. De ecologische voetafdruk hiervan is verder verkleind door de afspraak met de leverancier om de werkzaamheden lokaal uit te voeren, waardoor geen transport naar Duitsland meer nodig is. Verder geven we de aanleg van groen de nodige aandacht bij de openbare speel- en beweegplekken. Omdat de veiligheid altijd voorop staat is het echter niet altijd mogelijk bomen te planten op een speelplek. Een boom heeft daar geen geschikte groeiomstandigheden omdat de ondergrond door intensief gebruik wordt verdicht, waardoor wortels moeilijk hun weg in de grond vinden. Daarom wordt met name aan de randen van de speelplekken veel groen aangelegd. Als voorbeeld noemen we de aanleg van een grote natuurlijke speelplek met veel water in het Sterrenburgpark. Door het mooie weer is er in 2019 veel in en om het water gespeeld wat aantoont dat de behoefte aan openbare verblijfsruimte met een prettig en groen klimaat groot is.
Participatie
Er is sprake van een verdichtende stad, waarbij behoefte is aan openbare sport- en speelvoorzieningen. Deze voorzieningen zorgen bij inbreidings- en uitbreidingsprogramma's voor een vriendelijk verblijfsklimaat en geven bewoners mogelijkheden meer te bewegen. Bij aanleg en onderhoud van sport- en speelplekken is veel aandacht voor burgerparticipatie. Op basis van deze behoefte worden minimaal twee ontwerpen gemaakt, waarna bewoners uitgenodigd worden hun favoriete ontwerp te kiezen. Een voorbeeld is de Sitterstraat waar bewoners twee ontwerpen kregen voorgelegd waarbij uiteindelijk een combinatie van spelen/sporten is uitgekozen. Indien scholen grenzen aan de speelplek, worden leerlingen van die school benaderd. Verder proberen we speel- en sportvoorzieningen zodanig aan te leggen dat deze onder alle weersomstandigheden bespeelbaar zijn. Zo is aan de Sitterstraat een gras-sportveld vervangen door een speel-sportplek met kunstgras zodat nu het hele jaar door gebasketbald, gevoetbald en gespeeld kan worden.
Wat zouden we doen in 2019?
- Regulier onderhoud.
- Onderhoud aan kunstgrasondergronden, valdempende ondergronden en zandondergronden.
- Verversen zand in alle zandbakken.
- Controleren van alle speel- en sporttoestellen op technische staat en veiligheid.
- Op basis van de veiligheidsinspectie en maatschappelijke ontwikkelingen wordt in januari 2019 een lijst opgemaakt van her in te richten speelplekken.
- Herinrichten van verschillende speelplekken (nader te bepalen).
Wat hebben we gedaan in 2019?
- Het reguliere onderhoud, dat bestaat uit vastdraaien van bouten tot het vervangen van onderdelen, is uitgevoerd.
- De kunstgras en valdempende ondergronden zijn opgeborsteld waardoor het onkruid is verwijderd. Tevens zijn de ondergronden opnieuw ingezand. Ook zijn zandondergronden belucht en gezeefd.
- Onderhoud van zeven zandbakken is uitgevoerd (verversen zand).
- Controle technische staat en veiligheid van alle speel- en sporttoestellen is uitgevoerd.
- Aan de hand van de na de inspectie opgestelde controlelijst is een aantal speelplekken vervangen en zijn alle benodigde reparaties uitgevoerd waarmee alle technische geconstateerde mankementen zijn verholpen.
- De volgende speelvoorzieningen zijn vernieuwd (of deels opgeknapt): Koeienveld, Talmaweg, Salvia, Overkamppark, Couperusstraat, Burgemeester Beelaertspark, Goudenregenstraat, Jacobushof, Albardaplantsoen, Mahonie, Lariksstraat, Heelalstraat, Julianaschool en Sitterstraat.