Lokale heffingen

Ontwikkelingen en rijksbeleid

Verruiming gemeentelijk belastinggebied
Diverse studies (2015) die pleitten voor een herziening van het gemeentelijke belastinggebied, gevolgd door een eerste aanzet (2016) aan de Kamer over de hervorming van de gemeentebelastingen, hebben de vorige kabinetsperiode niet geleid tot een verdere invulling. De Tweede Kamer is ruim een jaar geleden geïnformeerd door de staatssecretaris van Financiën over het proces om te komen tot de bouwstenen voor een beter belastingstelsel waarin ten aanzien van gemeentebelastingen is aangegeven dat een verschuiving naar een ruimer gemeentelijk belastinggebied tot de mogelijkheden behoort. In oktober 2019 heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nog eens benadrukt van mening te zijn dat het gemeentelijk belastinggebied verruimd zou moeten worden; een belangrijke randvoorwaarde om echte keuzes te kunnen maken en maatwerk te kunnen bieden. Ze ziet het als haar verantwoordelijkheid om hiervoor in samenspraak met de medeoverheden varianten uit te werken. In beantwoording op Kamervragen heeft diezelfde minister in april 2020 laten weten dat er inmiddels een onderzoek is verricht naar bouwstenen voor een herziening van het gemeentelijk belastinggebied. De rapportage wordt naar verwachting in het voorjaar aangeboden aan de Kamer, waarbij ze evenwel aangeeft dat het aan het volgende kabinet is om concrete voorstellen te doen.

Vervangen macronorm OZB door benchmark lokale lasten
In 2019 heeft het Rijk besloten vanaf 2020 een benchmark woonlasten in te voeren om jaarlijks de ontwikkeling van de lokale lasten inzichtelijker te maken. Daarmee komt een einde aan het monitoren met de macronorm onroerendezaakbelasting (OZB), die jaren lang een maximum stelde aan de stijging van de OZB-opbrengsten van alle gemeenten samen. Zie voor een uitgebreidere toelichting het onderdeel OZB.

Invoering logiesheffing
De raad heeft op 15 oktober 2019 besloten met ingang van 1 april 2020 logiesheffing in te voeren (zie RIS-dossier 2477560). Met deze heffing kunnen we toeristische voorzieningen en de gastvrijheid van de stad blijvend op een hoog niveau houden en waar mogelijk verbeteren. De logiesheffing is een belasting die wordt geheven bij iedereen die nachtelijk verblijf aanbiedt tegen een vergoeding aan niet ingezetenen.