Doelstelling 4: De openbare ruimte is van iedere Dordtenaar, samen zorgen we voor gebruiksvriendelijke wijken, buurten en straten.
Inleiding Begroting 2019:
De samenleving wil meer betrokken worden. Het bestuur wil niet meer "van bovenaf" bepalen wat er gebeurt in de stad. Samen met bewoners en bedrijven zorgen we dat de directe leefomgeving schoon, heel en veilig is. Kennis, verkregen door onder andere data en de wijklijnmeldingen, bepalen meer de focus van de inzet van de middelen.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
In het kader van 800 jaar stad planten we 800 extra bomen. We betrekken scholen, verenigingen en particulieren en koppelen de financiering waar mogelijk aan de andere initiatieven in de stad. In 2019 vindt besluitvorming plaats over de locatie(s) en worden de voorbereidingen getroffen voor de aanplant in 2020.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De 80 jubileumbomen zijn inmiddels allemaal geplant. Het vergroenen van de N3 vindt, na afstemming met Rijkswaterstaat, plaats na oplevering van de desbetreffende fasen van het wegonderhoud. Het eerste Tiny Forest is eind 2019 met hulp van basisscholen, geplant op de hoek van de Nassauweg en de Laan der Verenigde Naties. De andere twee Tiny Forests volgen in 2020. De aanleg van het kastanje-arboretum aan de Maasstraat is gepland voor medio maart 2020.
Begroting 2019:
We houden de openbare ruimte schoon. Naast de extra inzet van handhavers op onder meer de bestrijding van zwerfvuil, richten we ons op preventie en werken we projectmatig samen met ondernemers, evenementenorganisatoren, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties. Vanuit het Duurzaamheidscentrum Weizigt coördineren we de campagne: 'n Schone Stad…je hebt het zelf in de hand! We faciliteren de Dordtse Doorpakkers (mensen die zich inzetten voor het opruimen van zwerfafval) met materialen zoals afvalgrijpers en vuilniszakken. Het afvalgrijpen draagt bij aan een duurzamer en leefbaarder Dordrecht.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Inmiddels hebben we 948 geregistreerde Dordtse Doorpakkers die we ondersteunen met materialen zoals afvalgrijpers en vuilniszakken. Twee bewoners hebben bij Weizigt een 'handicart' opgehaald. Een handig karretje voor inwoners die grote hoeveelheden zwerfvuil opruimen. In 2019 hebben meer groepen zich aangemeld om materialen te lenen voor hun schoonmaakactie. Tijdens Dordt Schoon hebben 630 Dordtenaren zich ingezet voor een schone stad. De pilot met kauwgombakjes is uitgebreid van de Bagijnhof naar het hele kernwinkelgebied. Ook zijn bij de evenementen Big Rivers en Pasar Malam maatregelen genomen tegen peuken. Doordat zwerfvuil een groeiend probleem is, zetten we sinds het najaar met handhavers extra in op een schonere omgeving van de ondergrondse huisvuilcontainers in Dordt West en Crabbehof. Dit doen we samen met woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en actieve bewoners.
Begroting 2019:
In 2019 voeren we groot onderhoud uit aan onder andere de Engelenburgerbrug inclusief kademuur en Assemburg. Daarnaast vernieuwen we de kademuren Korte Kalkhaven en Keizershof en vernieuwen we de spartelvijver in het Wantijpark. Deze onderhoudswerkzaamheden doen we doen 'slim' door samen te werken met andere partners, zoals nutsbedrijven.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het groot onderhoud programma (MOP 2019) hebben we grotendeels conform planning afgehandeld binnen de financiële kaders. Bij riolen is er sprake van een overschrijding van het budget als gevolg van forse prijsstijgingen van materialen, schaarste op de arbeidsmarkt en uitbreiding van enkele projecten (bijvoorbeeld wateroverlast parken en Mijlweg). Bij wegen is sprake van een onderbesteding als gevolg van vertraging bij projecten door partners (bijvoorbeeld Stedin gasleiding Noordendijk) of interne vertraging als gevolg van het verbinden met andere projecten (bijvoorbeeld herbestrating Hugo de Grootlaan en het oplossen van het verkeersknelpunt).
Bij de Engelenburgerbrug en aanliggende kades is vertraging ontstaan door nadere eisen vanuit cultuurhistorie en constructieve complexiteit en het verplicht volgen van een Europese aanbesteding. Oplevering is nu verwacht tweede kwartaal 2021. De kademuren Korte Kalkhaven en Keizershof zijn in 2019 voorbereid en worden in 2020 uitgevoerd. De Assumburg loopt conform planning en wordt in 2020 afgerond. In 2019 heeft de voorbereiding van de spartelvijver langer geduurd door zowel extra technisch als cultuurhistorisch onderzoek. Na het zomerseizoen van 2020 wordt de spartelvijver vervangen zodat er voor het volgende zomerseizoen een nieuwe voorziening bruikbaar is. Na wat tegenvallers is, op het planten van een aantal bomen na, de Lange Geldersekade in 2019 afgerond. De bomen worden naar verwachting in maart 2020 geplant.
Begroting 2019:
Het in 2018 nieuw ingevoerde systeem voor de wijklijn gaan we in 2019 optimaal benutten. Met de data die we verkrijgen uit de meldingen kunnen we gerichter preventieve maatregelen treffen. We handelen de meldingen snel en adequaat af. Zo helpt de wijklijn mee aan de verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Fixi is op 8 juli succesvol van start gegaan. Het gemak van het melden door dit systeem, betekende primair een forse toename van het aantal meldingen (van ongeveer 300 in de week naar ruim 500 per week). De gedane meldingen worden snel en adequaat afgehandeld. Ook worden met de beschikbare data analyses uitgevoerd om de kwaliteit van de buitenruimte te verbeteren.
Begroting 2019:
In 2019 hebben we, samen met de andere Drechtsteden, een contract samen met dierenasiel Louterbloemen om de opvang, vervoer en destructie van zwerfdieren uit te voeren. Daarom zal het dierenasiel Louterbloemen in 2019 nieuwbouw plegen om met ingang van 2020 aan de nieuwe wet dieren en deze taken te voldoen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het gezamenlijke contract met dierenasiel Louterbloemen en de andere Drechtsteden gemeenten is in 2019 ingegaan. De nieuwbouw/verbouw van het dierenasiel is in het najaar 2019 gestart. Het asiel blijft tijdens de bouw open zodat de taken op het terrein van zwerfdieren blijvend kunnen worden uitgevoerd. De bouw loopt daarom door tot in de zomer 2020.
Begroting 2019:
Met de resultaten van de in 2018 uitgevoerde analyse geven we 2019 verder uitvoering aan de beperking van overlast bij projecten door in de voorbereiding al de aannemers te betrekken (samenwerkingsconvenant met aannemers naar het 'Rotterdamse model') en werken we een convenant uit met de nutsbedrijven om de werkzaamheden op elkaar af te stemmen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 is gestart met de samenwerking tussen de gemeente en de stichting Rondom Grond-, Weg- en Waterbouw in de vorm van werkgroepen, stuurgroep- en kring overleggen en door werkprogramma's. Door deze samenwerking beperken we de faalkosten en de overlast van werkzaamheden in de openbare ruimte. We hebben een event georganiseerd waar medewerkers van de gemeente en tientallen aannemers spraken over de nut en noodzaak van de publiek-private samenwerking. Ook is eind 2019 een pilotproject met de Visbrug gestart, waarbij een drietal marktpartijen samen met het Ingenieursbureau Drechtsteden aan de voorkant hebben meegedacht over het vervangen van het asfalt van de brug.