Doelstelling 3: Dordrecht is een klimaatbestendige, groen-blauwe stad waar mensen aan bij willen dragen.
Inleiding Begroting 2019:
We formuleren de ambities voor een klimaatbestendige, groen-blauwe stad, en vertalen deze naar een visie op de groen-blauwe structuur. De uitvoering van deze visie pakken we samen met de stad op. Met onze partners in de grote groene gebieden, zoals de Dordtwijkzone en Wantijzone, verkennen we kansen om de gebruiks- en ruimtelijke kwaliteit van deze gebieden te verhogen. Het verbeteren van het groen en blauw in de wijken, zoals de Vogelbuurt, pakken we samen met de bewoners op. En we stellen inrichtingsprincipes/eisen voor nieuwbouw- en beheerprojecten, om te zorgen dat deze klimaatbestendig worden uitgevoerd en bijdragen aan een gezonde leefstijl.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
Binnen het nationaal gesubsidieerde Living Lab Ruimtelijke Adaptatie werken we drie jaar samen met het Waterschap en de Provincie om te leren hoe we op projectniveau klimaatbestendig kunnen werken. Daarom werken we via drie uitvoeringsprojecten aan oplossingen voor klimaatadaptatie. Het doel is echter niet alleen om met creatieve oplossingen te komen, maar ook om een omslag in het denken en doen van de betrokken organisaties te bewerkstelligen. Al deze projecten vallen binnen de gehele Dordtwijkzone, waarmee de zone wordt versterkt als groene 'corridor' in de stad.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het Living Lab Ruimtelijke Adaptatie is afgerond, de publicatie van de evaluatie van de samenwerking volgt in het eerste kwartaal 2020. Drie projecten waarvan twee uit het Living Lab Ruimtelijke Adaptatie worden uitgevoerd met cofinanciering vanuit een subsidiebijdrage van het deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Het gaat om de projecten Waterkraan, Sportpark Reeweg en maatregelen in de Vogelbuurt.
Begroting 2019:
We adviseren bij beheerprojecten hoe deze klimaatbestendig en natuurinclusief kunnen worden uitgevoerd. Zo zoeken we naar oplossingen om de rioolvervanging in de Vogelbuurt klimaat-bestendig uit te voeren, met mogelijkheden voor extra groen langs de weg. Daarbij betrekken we onze partners en bewoners in een zo vroeg mogelijk stadium bij de projecten om hun wensen op het gebied van beleving en gezondheid mee te nemen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Alle lopende MeerjarenOnderhoudsprogramma (MOP) projecten zijn in 2019 gecheckt op nog mogelijke aanvullende klimaat adaptieve en natuur inclusieve maatregelen. Daar waar mogelijk hebben we aanvullende maatregelen getroffen, bijvoorbeeld het weghalen van verharding rondom de Gravensingel en ondergrondse waterberging in het Willem Dreeshof. Ook de projecten die in voorbereiding waren zijn op klimaatbestendigheid onderzocht en bewoners zijn betrokken bij bijvoorbeeld de rioolvervanging in Zuidhoven voor de invulling van het Salviaveld. Bij een aantal MGO (middel groot onderhoud) projecten die zijn uitgevoerd in 2019 hebben we naast klimaat adaptieve maatregelen ook biodiverse en beweegvriendelijke stimuleringsmaatregelen getroffen.
Begroting 2019:
We formuleren een (concept)visie op de groen-blauwe structuur van de stad, als drager voor de woningbouwambities. De (concept)visie dient later ook als input voor de omgevingsvisie. Vanuit deze visie stellen we inrichtingsprincipes en -eisen op voor klimaatadaptatie en biodiversiteit bij nieuwbouwprojecten, zoals Amstelwijck. We monitoren of deze eisen leiden tot de gewenste effecten voor klimaatadaptatie en biodiversiteit, en door de markt worden opgepakt.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De groen-blauwe visie is per januari 2020 opgenomen in de omgevingsvisie voor een verder participatie traject en vaststelling. In het provinciaal convenant klimaatadaptief bouwen zijn mede door gemeente Dordrecht inrichtingseisen voor nieuwbouw opgesteld. De inrichtingseisen worden in de projecten Amstelwijck en Vlijweide getoetst om vervolgens vastgesteld te worden als klimaatadaptief beleid voor nieuwbouw in Dordrecht.
Begroting 2019:
Als koploper op het gebied van klimaatadaptatie werken we samen met andere steden in verschillende kennisnetwerken om onze kennis en ervaring van groen-blauwe oplossingen te delen en verder te ontwikkelen. Binnen Nederland nemen wij deel aan de City Deals Klimaat Adaptatie en Waarde van Groen en Blauw, en het netwerk KANS voor middelgrote steden. Om te kunnen innoveren is Dordrecht ook internationaal actief: we zijn trekker van het Europees gefinancierde project BEGIN (Blue Green Infrastructures through Social Innovation). Hierin werken we samen met andere Europese steden en wetenschappelijke instellingen om beter om te kunnen gaan met extreme weersomstandigheden in stedelijk gebied. De kennis die we opdoen, gebruiken we onder meer bij het opstellen en aanscherpen van het inrichtingsplan voor de stad (groen, water en ecologie).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We zijn als Dordrecht betrokken bij de verschillende (inter) nationale en regionale samenwerkingsverbanden, zo hebben we een centrale rol in het provinciaal convenant klimaatadaptief bouwen. Hieruit zijn in 2019 inrichtingsprincipes opgesteld voor klimaat adaptieve nieuwbouw. Via Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is gestart met het onderzoek hoe we waterveiligheid kunnen gebruiken als hefboom voor duurzame gebiedsontwikkelingen op de Staart en hoe het kan functioneren als schuilgebied. Het project rond waterveiligheid in Dordrecht is gekozen als een zogenaamde 'journey' binnen het door ministeries ondersteunende Value Water Initiative programma.
Begroting 2019:
Vanuit Weizigt organiseren we educatieve samenwerkingsprogramma's. Met het programma "Groen doet goed" stimuleren we samen met partners uit de sport-, gezondheids- en natuursector stadskinderen om het groen in de stad en het buitengebied te ervaren. Samen met de Drechtsteden gemeenten en de waterpartners werken we in het programma Watereducatie Drechtsteden aan het vergroten van het waterbewustzijn van inwoners en scholieren.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 heeft "Groen doet goed" 1.345 kinderen en 490 ouders kennis laten maken met natuur in en om Dordrecht en met cultuur, spel, sport en gezonde voeding. "Groen doet goed" vormt inmiddels samen met "Toppie Dordrecht" één platform. Vanuit het programma Watereducatie Drechtsteden deden 2.989 basisschool leerlingen en 427 leerlingen van het voortgezet onderwijs mee aan educatieve activiteiten. Daarnaast hebben 670 inwoners meegedaan aan de Week van ons Water en vakantieactiviteiten. Het Aquarama trok 51.389 bezoekers. In 2019 is operatie Steenbreek gelanceerd in Dordrecht waar 225 inwoners aan hebben meegedaan. Ook zijn in 2019 door 96 inwoners geveltuintjes aangelegd.