Doelstelling 2: De openbare ruimte is toekomstbestendig en duurzaam.
Inleiding Begroting 2019:
De kwaliteit van de openbare ruimte moet omhoog om de klimaatbestendigheid te verbeteren. Daarnaast zorgen we dat de leefomgeving van inwoners verbetert. We werken dit in projecten uit en implementeren dit in ons groenbeheer. Daarbij maken we gebruik van nieuwe technologieën en volgen we nieuwe ontwikkelingen. We plannen werkzaamheden op een slimme manier, samen met partners.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
Voor het Deltaplan Ruimtelijk Adaptatie voeren we een stresstest uit rond klimaatverandering, gericht op het onder meer de onderdelen wateroverlast als gevolg van heftige regenbuien en eventuele gevolgen van hitte en droogte. Op basis van deze stresstest bepalen we met de stad het ambitieniveau wat we wel en niet acceptabel vinden en wordt het bestaande beleid, waar nodig, aangepast. De maatregelen stemmen we af op de nieuwe Wegennota en de visie Groenblauw.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Alle klimaatstresstesten (op onder andere wateroverlast, hitte en droogte) zijn uitgevoerd. Door de volle agenda van de raad heeft het bepalen van het ambitieniveau met de raadscommissie pas in januari 2020 plaatsgevonden. De stresstest is onder andere afgestemd met de Wegennota en de visie Groenblauw.
Begroting 2019:
In 2020 loopt het vigerende Gemeentelijk Riolering Plan (GRP) af. De vijfjaarlijkse vaststelling van het GRP is de basis voor alle noodzakelijke uitvoeringsplannen voor afvalwater en overtollig regenwater. De uitkomsten van het bepaalde ambitieniveau voor de klimaatbestendigheid is eveneens input voor het GRP. Dit vormt tevens de basis voor het bepalen van de hoogte van de rioolheffing voor deze periode van 5 jaar. In de nieuwe Omgevingswet heeft het GRP geen wettelijke verplichting meer, maar voor de gemeente blijft het een belangrijk document om het beleid en de hoogte van de heffing op te bepalen. In 2019 bepalen we met de Omgevingswet welke nieuwe vorm het GRP krijgt, stemmen we dit af met de andere beleidsplannen en starten we met het bepalen van de maatregelen en de grondslag van de rioolheffing.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het proces van het nieuwe GRP is enigszins vertraagd, omdat we hebben onderzocht wat de relatie van het GRP en het Groenbeheerplan met de nieuwe Omgevingswet is en of dit invloed heeft op de deze plannen. We zijn in het eerste kwartaal 2020 met externe bureaus gestart om beide beheerplannen op te stellen. Gelijktijdig werken we aan een overkoepelend ambitiedocument op basis waarvan het uitvoeringsprogramma zal worden opgesteld. Het onderzoek op de bedrijventerreinen Dordtse Kil I en II en Amstelwijck West om klimaatmaatregelen bij bedrijven te stimuleren is gestart. In de komende kwartalen werken we dit uit in stimuleringsmaatregelen die passen bij de ambitie uit de klimaatstresstest en die aansluiten bij de ondernemers.
Begroting 2019:
De huidige wegennota loopt tot 2020. In 2019 bereiden we de nieuwe wegennota voor en betrekken de raad hierbij. De nota krijgt een integraal karakter, waarbij we naast de technische zaken ook aspecten meenemen zoals onder andere, riolering, klimaatadaptatie, energietransitie en de Omgevingswet.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het komen tot een gedegen startnotitie heeft, mede door het integrale karakter, meer voorbereidingstijd nodig gehad waardoor behandeling in de raad van januari 2020 plaatsvond. Met de startnotitie leggen we een fundamentele basis voor de nieuwe, integrale Wegennota 2020-2024.
Begroting 2019:
Bij de voorbereiding en uitvoering van alle werkzaamheden leggen we de verschillende investerings- en onderhoudsplannen van de gemeente naast die van de verschillende (nuts)bedrijven. Uitgangspunt is dat werk met werk wordt gemaakt en dat we werkzaamheden zoveel mogelijk combineren.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De gesprekken met de nutsbedrijven zijn het afgelopen jaar geïntensiveerd. Er zijn toezeggingen gedaan dat sterker wordt ingezet op samenwerking tussen de gemeente en de nutsbedrijven. In 2019 is een systeem aangeschaft (ArcGis Enterprise), wat het mogelijk maakt om projecten van de gemeente en die van nutsbedrijven in een gezamenlijk overzicht te hebben en projecten op elkaar kunnen worden afgestemd. Dit systeem is begin 2020 operationeel.
Begroting 2019:
We starten in 2019 met de kap en de voorbereidingen op de herplant van de essen die in het kader van de essentaksterfte moeten worden verwijderd. Deze projectmatige aanpak van het kappen en herplanten van de zieke essen zal naar verwachting 15 jaar in beslag nemen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Alle 1.000 essen zijn gesnoeid. De zieke essen zijn gekapt. Alleen de essen op dijken waarvoor een vergunning van het waterschap of de provincie nodig is, worden nog gekapt. De herplant vindt momenteel plaats en wordt nog voor april 2020 afgerond. Alle overige essen zijn inmiddels weer geïnspecteerd.
Begroting 2019:
We zetten beschikbare (open en big) data slim in om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Tevens zetten we slimme technologie in (eventueel in pilots) voor het verbeteren van het onderhoud en veiligheid in de openbare ruimte.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het actief toepassen van data en slimme technologieën lukt mondjesmaat. Het werkzame aanbod blijft beperkt tot kleinschalige pilots en ook de acceptatie van andere werkwijzen is soms moeilijk. Toch hebben we successen bereikt met het voortijdig herkennen van storingen aan pompen in gemalen door slimme technologie en het effect van de toegenomen hoeveelheid meldingen op de inzet van servicemedewerkers door kunstmatige intelligentie en data. Met gebruik van het innovatiefonds (Smart City) zetten we stappen voorwaarts.