Doelstelling 5: Beheersen van de veiligheidsrisico's in het fysieke domein.
Inleiding Begroting 2019:
De aanwezige (rijks-)wegen, water, rails, bruggen, tunnels en een industriële en technologische omgeving leveren bij elkaar veel en vooral specifieke risico’s op het gebied van fysieke veiligheid (met name brand-, water-, externe veiligheid en crisisbeheersing). Deze risico's nemen toe en worden complexer door een toename van het vervoer over water, weg en spoor. Tevens door klimaatverandering in combinatie met stedelijke ontwikkelingen. Veiligheidsbewustzijn, veilig gedrag en zelfredzaamheid zijn belangrijk voor de fysieke veiligheid van de inwoners van onze stad en het gebruik en inrichting daarvan.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
Het is van belang dat we intensief betrokken zijn en blijven bij de diverse thema's die (deels) zijn belegd bij de Veiligheidsregio, waaronder bevolkingszorg, evenementenveiligheid, spoorveiligheid, waterveiligheid, brandveiligheid en zelfredzaamheid. Om incidenten, slachtoffers en schade op het gebied van fysieke veiligheid zoveel mogelijk te voorkomen intensiveren we de samenwerking met partners zoals de politie, brandweer en ambulancedienst in onze stad. Dat doen we door duidelijke informatie te verstrekken aan bewoners en ondernemers over hoe zij incidenten kunnen voorkomen (risicocommunicatie). Daarnaast leggen we nadruk op de verantwoordelijkheid die zij hebben voor de veiligheid van zichzelf én anderen (samenredzaamheid van kwetsbare burgers). We versterken de samenwerking met betrokken partijen op het moment dat daadwerkelijke crises plaatsvindt.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 hebben diverse incidenten plaatsgevonden met grote impact onder meer de brand bij Peute Papierrecycling en de Pieter Zeemanweg en het gezinsdrama Heimerstein. De crisiscommunicatie en de samenwerking tussen de hulpdiensten en gemeente bij de verschillende incidenten is geëvalueerd. De resultaten zijn over het algemeen positief. Aandachtspunten zijn er op het gebied van informatievoorziening en –coördinatie en verdere intensivering van de samenwerking. Verbeterpunten worden onder meer meegenomen in de opleidingen, trainingen en oefeningen van de gemeentelijke functionarissen.
Begroting 2019:
We geven informatie over hoe inwoners de veiligheid voor zichzelf en anderen kunnen vergroten. Daarbij maken we duidelijk wat de gevolgen en maatregelen van onveilige situaties zijn. Met het programma Zelfredzaamheid bieden we extra ondersteuning aan 'kwetsbare' mensen, ouderen en personen met verward gedrag.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Samen met de Veiligheidsregio ZHZ hebben we een 'menukaart' opgesteld waarin alle mogelijke maatregelen en ideeën zijn opgenomen die bijdragen aan de zelfredzaamheid van 'kwetsbare' mensen, ouderen en personen met verward gedrag. In Dordrecht zijn we op basis van de 'menukaart' in gesprek gegaan met 65 plussers en hebben we een ontruimingsoefening uitgevoerd in het Waterwiel. In 2020 continueren we deze aanpak en vergroten we de doelgroep.
Begroting 2019:
In overleg met de raad wordt een nieuw risicoprofiel opgesteld voor rampen- en crisisbeheersing. Hierin worden de scenario's beschreven die de samenleving kunnen treffen. Daarbij wordt in kaart gebracht wat de consequenties en impact van de risico's zijn. Hierover wordt actief gecommuniceerd met de stad.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het regionaal risicoprofiel is op 17 september 2019 in de commissie Bestuur en Middelen besproken en vervolgens is de definitieve reactie van de gemeente Dordrecht op 5 november 2019 naar de Veiligheidsregio ZHZ gestuurd. Het Regionaal Risicoprofiel is in de vergadering van het Algemeen Bestuur van 11 december 2019 vastgesteld.
Begroting 2019:
Om de veiligheid rondom het spoor een impuls te geven, werken we aan een pakket van maatregelen voor de korte en middellange termijn in de vorm van verbeteringen. Om maximaal invloed uit te kunnen oefenen op huidige en toekomstige ontwikkelingen, onderhouden we een strategisch netwerk met partners op regionaal en rijksniveau.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In november 2019 zijn de resterende "alles uit de kast maatregelen" voor spoorveiligheid gerealiseerd. Dit betreft: het aanpassen van seinen en treinbeveiliging. Ook worden er wissels buiten dienst gesteld, deze wissels worden in week 15 van 2020 definitief verwijderd. Het netwerk (Brabantse steden) kwam zes keer bijeen en het bestuurlijke overleg vier maal.
Begroting 2019:
We starten een platform met als doel de samenwerking met organisatoren te verbeteren en hen te ondersteunen bij de toepassing van de wet –en regelgeving. We gaan risicogericht te werk (in plaats van regelgericht) en onderzoeken hoe we dit makkelijk toepasbaar kunnen maken. Daarnaast verstrekken we financiële middelen voor de aanschaf van materialen die alle evenementen ten goede kunnen komen en door elke organisator gebruikt kunnen worden. We investeren ook in de bevordering van de deskundigheid van de organisatoren.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Op 26 september 2019 is een tweede bijeenkomst georganiseerd voor een grote groep organisatoren voor een toelichting op de verdere ondersteuning van evenementen. Tijdens deze bijeenkomst zijn onder meer de investeringen voor veiligheid bij evenementen toegelicht. Met een vertegenwoordiging van organisatoren wordt in het 'Evenementenplatform' de benodigde en gevraagde ondersteuning vormgegeven. In het evenementenoverleg worden alle grote en bijzondere evenementen besproken. Dit gebeurd in een vroegtijdig stadium met betrokken diensten om verrassingen en extra werk te voorkomen. Op deze manier zorgen we er voor dat de vergunningverlening soepel verloopt en tijdig is afgerond. Er is gestart met de uitwerking van het voorstel om organisatoren van evenementen verdere lastenverlichting te bieden in de vorm van doorlopende evenementenvergunningen. Daarnaast wordt bekeken voor welke soorten activiteiten de meldingsplicht kan vervallen.