Om onze doelen te realiseren werken we samen met anderen, zo nemen we deel in verbonden partijen. Een totaal overzicht en de financiële informatie van onze verbonden partijen is opgenomen in de paragraaf verbonden partijen. Informatie over verbonden partijen die bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen in dit programma is weergegeven in onderstaand overzicht. We geven daarbij niet alleen een indicatie over het afgelopen jaar, maar ook een actuele stand van zaken (status maart 2020, pre-Corona informatie).
- Verbonden partij Gemeenschappelijke regeling Dienst Gezondheid en Jeugd
Gemeenschappelijke regeling Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid (GR DG&J ZHZ)
Onderdelen
- Dienst Gezondheid & Jeugd (DGJ)
- Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid (RAV)
- Serviceorganisatie Jeugd ZHZ (SOJ)
Website
Vertegenwoordiging Dordrecht
- Dhr. H. van der Linden, voorzitter Algemeen en Dagelijks Bestuur
- Dhr. P.J. Heijkoop, lid van Algemeen Bestuur
Deelnemers
De gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.
Vestigingsplaats
Dordrecht
Openbaar of gemeentelijk belang
Het in algemene zin behartigen van belangen op het terrein van: publieke gezondheid, maatschappelijke zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, onderwijs, jeugdgezondheidszorg, ambulancezorg en jeugdhulp.
Relevante beleidsinformatie
Terugblik 2019
- De gemeenten Leerdam en Zederik zijn per 1 januari 2019 uit de GR Dienst Gezondheid & Jeugd (GR DG&J) getreden.
- De voorbereidingen voor de Omgevingswet zijn in volle gang. De invoering stond gepland voor 1 januari 2021, maar is uitgesteld.
- Leerplicht & Voortijdig Schoolverlaten ZHZ heeft de succesvolle alliantie van partijen in de aanpak MatchMakers uitgebreid met de sociale dienst van de gemeente Hoeksche Waard.
- Er is uitvoering gegeven aan de regionale ontwikkelagenda personen met verward gedrag.
- De aangescherpte meldcode Huiselijk geweld & Kindermishandeling en de radarfunctie Veilig Thuis zijn per 1 januari 2019 van kracht.
- Er heeft een regionale aanbesteding van de jeugdgezondheidszorg plaatsgevonden. Per 1 januari 2020 wordt de jeugdgezondheidszorg in de regio uitgevoerd door Jong JGZ.
- Het plan van aanpak 'Grip op jeugdhulp' is door het Algemeen Bestuur van de GR DG&J vastgesteld.
- In het najaar is een regionaal aanjaagteam jeugdhulp van start gegaan, bestaande uit wethouders, ambtenaren, de directie van de Serviceorganisatie Jeugd ZHZ en de directie van Stichting Jeugdteams ZHZ.
Actuele ontwikkelingen d.d. maart 2020
- De DG&J heeft een meerjarenbeleidsplan 2020-2023 opgesteld en ter zienswijze voorgelegd aan de 10 gemeenteraden.
- Op 10 maart 2020 heeft de Dordtse raad ingestemd met de lokale nota Publieke Gezondheid. We maken met de GGD afspraken over welke programmaonderdelen zij uitvoeren en bij welke onderdelen zij een adviserende rol hebben.
- Leerplicht & Voortijdig Schoolverlaten ZHZ stelt samen met onderwijspartners en de gemeente Dordrecht een nieuw regionaal programma Voortijdig Schoolverlaten ZHZ 2020-2024 op.
- De regie op nazorg ex-gedetineerden wordt door de gemeente Dordrecht in 2020 (gefaseerd) belegd bij het Zorg- en Veiligheidshuis ZHZ.
- Er worden, aanvullend op het basispakket van de jeugdgezondheidszorg, lokale afspraken gemaakt om de samenwerking tussen de jeugdgezondheidszorg, de sociale wijkteams, het onderwijs en de kinderopvang te verbeteren.
- Het Algemeen Bestuur van de GR DG&J heeft besloten in drie jaar tijd (2020-2022) de financiële solidariteitsafspraken volledig af te gaan bouwen. In februari/maart zijn twee opdrachten/trajecten gestart: (1) een bestuursopdracht over de governance van de jeugdhulp vanaf 2021 (specifiek over de Serviceorganisatie Jeugd ZHZ en Stichting Jeugdteams ZHZ) en (2) een traject richting een nieuw inkoopkader per 2022.
Risico's
Actuele risico's d.d. maart 2020
- Frictiekosten en onvoldoende afbouw van structurele kosten door de uittreding van de gemeenten Leerdam en Zederik.
- Geen (kosten-) effectieve transformatie bij Veilig Thuis ZHZ.
- Toename van het aantal meldingen bij Veilig Thuis ZHZ.
- Langere doorlooptijden en vertraging bij overdracht van meldingen aan lokale veld door Veilig Thuis ZHZ.
- Onvoldoende weerstandvermogen bij 'dochter' DG&J om (onvoorziene) tegenvallers op te vangen.
- Meerkosten door het gefaseerd beleggen van de regie op nazorg ex-gedetineerden bij het Zorg- en Veiligheidshuis ZHZ.
- Geen realisatie norm aanrijtijden ambulances.
- Geen vergunning voor ambulancezorg door RAV vanwege nieuwe Wet Ambulancezorg (naar verwachting per 1 januari 2021).
- Nog onvoldoende transformatie van de jeugdhulp.
- Onjuiste c.q. te hoog afgegeven beschikkingen jeugdhulp.
- Buitenproportionele toename van de vraag naar jeugdhulp.
- Te lang gecontinueerde of niet geleverde zorg door aanbieders jeugdhulp.
- Verbonden partij Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid
Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (GR OZHZ)
Onderdelen
Niet van toepassing
Website
Vertegenwoordiging Dordrecht
Dhr. H. van der Linden, lid en plaatsvervangend voorzitter Algemeen en Dagelijks Bestuur
Dhr. M.D. Burggraaf, lid Algemeen Bestuur
Dhr. B.C.M. Stam plaatsvervangend lid Algemeen BestuurDeelnemers
De gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht en de provincie Zuid-Holland.
Vestigingsplaats
Dordrecht
Openbaar of gemeentelijk belang
De regeling is getroffen ter ondersteuning van de deelnemers en de regiogemeenten bij de uitvoering van hun taken op het gebied van het omgevingsrecht in het algemeen en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in het bijzonder, alsmede de taken op het terrein van vergunningverlening, handhaving en toezicht op grond van de in artikel 5.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht genoemde wetten.
Relevante beleidsinformatie
Terugblik 2019
- In 2019 werd duidelijk dat de economie weer gestaag groeiende is. Het aantal initiatieven op het gebied van bouwen, evenementen en aanverwante zaken steeg dan ook behoorlijk. Nieuwe bedrijven hebben zich in Dordrecht gevestigd, bedrijven zijn uitgebreid of veranderd. OZHZ werkte daardoor aan meer meldingen en vergunningen op het gebied van bouw, APV en de Drank- en Horecawet. Het vestigen, bouwen, uitbreiden en veranderen was niet in alle gevallen even eenvoudig. In samenspraak met de gemeente en ketenpartners is gezocht naar oplossingen om vestiging en/of bouwen mogelijk te maken. Deze extra initiatieven hadden uiteraard ook gevolgen voor de besteding. De hogere besteding als gevolg van de beoordeling van de initiatieven kon worden gedekt uit de extra legesinkomsten die deze met zich meebrachten.
- Er kwamen niet alleen meer aanvragen en meldingen binnen, ook de wachtdienst werd erg veel gevonden. OZHZ ontving in 2019 opvallend veel klachten. Dit was niet alleen in Dordrecht het geval, maar in de hele regio. Het meest is geklaagd over geluid en geur.
- Een landelijke ontwikkeling die elke bevoegd gezag, maar eigenlijk ook elke inwoner geraakt heeft is de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 over de PAS. Dit leidde tot veel onduidelijkheid over welke activiteiten nog doorgang kunnen vinden. Op initiatief van OZHZ is het overleg tussen de omgevingsdiensten in Zuid-Holland tot stand gekomen over een uniforme werkwijze. Zo heeft OZHZ een handelingsperspectief voor woningbouw (initiatieven tot maximaal 40 woningen) opgesteld en verspreid naar de gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Hierdoor hoeven voor minder initiatieven aanvullende gegevens aangeleverd worden. Door middel van een presentatie zijn de raadsleden over deze ontwikkeling en de genomen acties geïnformeerd.
- Naast de PAS speelde landelijk nog een groot probleem: de toepassing van PFAS-houdende grond. In de regio Zuid-Holland Zuid speelden de landelijke problemen veel minder. De herziene handreiking voor toepassing van PFOA-houdende grond uit 2018 blijkt goed te werken, en met de komst van een landelijk tijdelijk handelingskader voor PFAS-houdende grond zijn ook de problemen rond de reiniging van licht PFAS houdende grond opgelost. In samenwerking met de gemeente is het Kildepot heringericht en opnieuw vergund, zodat sterk verontreinigde grond daar tijdelijk kan worden opgeslagen.
Actuele ontwikkelingen d.d. maart 2020
- Omgevingswet: verwacht werd dat rond de zomer 2020 definitief bepaald zou worden of de Omgevingswet per 1 januari 2021 in werking treedt, maar begin april 2020 heeft het Rijk aangegeven de omgevingswet uit te stellen. Grootste knelpunt voor de Eerste Kamer is het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Het stelsel moest minimaal een jaar voor invoering van de wet in rudimentaire vorm klaar zijn. Eind vorig jaar bleek dit nog niet helemaal het geval te zijn. OZHZ heeft in elk geval 2019 benut om, samen met de ketenpartners, te werken aan de implementatie.
- De Wet kwaliteitsborging (Wkb) treedt naar verwachting gelijktijdig met de Omgevingswet in werking. Omdat OZHZ voor een aantal opdrachtgevers ook de bouwtaken uitvoert wordt het wetgevingstraject intensief gevolgd. Voordat de Wkb verantwoord in werking kan treden, moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Hierover zijn afspraken vastgelegd in het bestuursakkoord tussen de minister en de VNG. Het is de vraag of aan alle voorwaarden tijdig kan worden voldaan door de verschillende partijen. In Zuid-Holland Zuid is afgesproken dat OZHZ en de gemeenten samen optrekken bij het in beeld brengen van de impact van de Wkb op de eigen organisatie: de aard en hoeveelheid werk die overblijft, het personeel, de financiën en de bouwleges. De impact van de eerste fase kan per gemeente verschillen, onder andere omdat deze afhankelijk is van het aantal aanvragen, de mate van toetsing aan het Bouwbesluit op dit moment en de manier waarop de gemeente invulling geeft aan het nieuwe stelsel. Het effect is groter als op dit moment de bouwbesluittoets volledig, zonder prioritering op risico's, wordt uitgevoerd. OZHZ voert de bouwtaak voor Dordrecht echter uit op basis van een risicomodel.
Risico's
Actuele risico's d.d. maart 2020
- De aantrekkende economie en daardoor aantrekkende activiteiten (zowel bouwen, milieu, bodem als evenementen) met als gevolg stijgende kosten voor vergunningverlening, handhaving en toezicht. Hiertegenover staat dat zeker bij de extra bouwaanvragen ook de legesinkomsten stijgen. De ervaring leert dat de legesinkomsten voldoende zijn om de toename in kosten bij OZHZ en de gemeente zelf te dekken.
- Privatisering bouwplantoetsing en toezicht (Wet Kwaliteitsborging Bouw). OZHZ voert in 2019 voor twee gemeenten en de provincie Zuid-Holland taken uit binnen het brede omgevingsdomein van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Voor de bouwtaken wordt er vooralsnog uitgegaan dat gefaseerd een deel van de taken zal worden overgedragen aan de markt. Om dit risico te ondervangen richt OZHZ zich op taakuitbreiding zodat het noodzakelijke volume om de taak goed uit te voeren gewaarborgd blijft. Vanaf medio 2020 zal OZHZ de DCMR gaan ondersteunen voor een deel van de provinciale inrichtingen waar zij werkzaamheden voor verrichten.
- De gevolgen van de PAS-uitspraak zullen ook in 2020 nog voelbaar blijven. Naast de verlaging van de maximum snelheid is er nog weinig bekend over de maatregelen die getroffen gaan worden en in hoeverre deze Nederland 'van het slot' halen. Anderzijds kan ook worden gesteld dat in Dordrecht relatief weinig bouwprojecten echt stilliggen als gevolg van. Ook is er door het opgestelde handelingsperspectief voor woningbouw (initiatieven tot maximaal 40 woningen) snel inzicht in de gevallen waar de bouw doorgang kan vinden en hoeven voor minder initiatieven aanvullende gegevens aangeleverd te worden.
- Verbonden partij Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio
Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (GR VRZHZ)
Onderdelen
- Regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid
- Voorbereiding op Rampen en Crisis (VRC)
- Geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen
Website
Vertegenwoordiging Dordrecht
Dhr. A.W. Kolff, voorzitter van het Algemeen en Dagelijks Bestuur (kroonbenoeming)
Deelnemers
De gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.
Vestigingsplaats
Dordrecht
Openbaar of gemeentelijk belang
- Het in algemene zin behartigen van belangen op het terrein van: crisisbeheersing, rampenbestrijding, brandweerzorg en geneeskundige hulpverlening.
- Het voorbereiden op een ramp of crisis (inventariseren van risico’s in de regio).
- Het proberen te voorkomen van een ramp of crisis in de omgeving (het beheersen van de risico’s).
- Het bestrijden van een ramp of incident en proberen ervoor te zorgen dat alles zo snel mogelijk wordt hersteld (als er dan toch een incident of ramp gebeurt).
Relevante beleidsinformatie
Terugblik 2019
In 2019 speelde onder andere de volgende ontwikkelingen bij de GR VRZHZ.- Het uitrollen van een nieuw dekkingsplan.
- De organisatie verder voorbereiden op de Omgevingswet.
- Er is geïnvesteerd in brandveiligheidsbewustzijn door educatie, voorlichting en netwerken.
- Vaststelling regionaal risicoprofiel.
- De uittreding van Leerdam en Zederik.
- De pilot Zelfredzaamheid is binnen de gemeente Dordrecht uitgevoerd met de doelgroep ‘senioren met thuishulp’.
- Het vaststellen van de nullijn voor de begroting t/m 2024.
Actuele ontwikkelingen d.d. maart 2020
De VRZHZ verwacht, naast het invulling geven aan de dagelijkse operationele taken, onder meer de volgende ontwikkelingen te ontplooien.- De versterking op regionale opgaven door samenwerking in flexibele netwerkstructuren.
- De transitie naar een informatiegestuurde organisatie.
- Afronding ontwikkelopgaven nieuwe organisatie, waaronder het optuigen van accountmanagement.
- De evaluatie Wet Veiligheidsregio's.
- De gevolgen van invoering Wet normalisering rechtspositie ambtenaren.
- Onderzoek naar een toekomstbestendige brandweer.
- De implementatie van risicocommunicatie.
- Het opstellen van een nieuw beleidsplan 2021-2024.
- De lobby voor tijdelijke compensatie en structurele verhoging van de BDUR-uitkering van het Rijk.
- Het verder invullen van de regisseursrol zelfredzaamheid met de gemeenten.
Risico's
Actuele risico's d.d. maart 2020
- De uittreding van Leerdam en Zederik geeft een financieel tekort van jaarlijks € 1,5 miljoen. De Veiligheidsregio heeft in 2019 besloten dat dit tekort niet tot hogere bijdragen van deelnemers moet leiden. Hiervoor past VRZHZ de komende jaren het kostenniveau aan met als doel een volledig kostendekkende begroting in 2024. In de tussenliggende jaren wordt de uittreedsom van Leerdam en Zederik gebruikt om tekorten af te dekken. Het niet realiseren van een kostendekkende begroting maakt dat de toekomstige deelnemersbijdrage aan de VRZHZ hoger kan uitvallen.
- Door de Veiligheidsregio ZHZ worden de kosten van functioneel leeftijdsontslag (FLO) afgerekend met Dordrecht, omdat deze gerelateerd zijn aan beroeps brandweer. Vanwege nieuwe cao afspraken en overgangsrecht op oude FLO-afspraken, kunnen deze kosten toekomstig hoger uitvallen.