Doelstelling 1: Tegengaan van overlast.
Inleiding Begroting 2019:
Problemen als woonoverlast, jeugdoverlast, overlast van personen met verward gedrag, multiprobleemhuishoudens en drank- en drugsoverlast veroorzaken druk op de sociale kwaliteit in de woonomgeving. Bewoners en professionals werken samen om de overlast te beperken. We bevorderen daartoe de sociale samenhang in de wijken. Een kleine groep Dordtse inwoners heeft ernstige problemen op meerdere leefgebieden, die veelal zowel de zorg als aan veiligheid raken. Vroegtijdig ingrijpen en samenwerking op het snijvlak van zorg en veiligheid vergroot de kans op verbetering.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
De Lijnbaan, Vogelbuurt en het Kasperspad blijven aandachtsgebieden. Indien noodzakelijk worden er andere buurten met concentratie van problemen aan toegevoegd. We zetten in op vroegsignalering van problemen en snelle interventies. We continueren de integrale ketenaanpak. Het programma Aanpak Overlast, dat in 2018 is afgelopen, wordt voor de komende 4 jaar gefinancierd vanuit de incidentele gelden voor veiligheid. De inzet van zowel de kerngroep en het interventieteam wordt daardoor op het huidige niveau gehandhaafd. De kerngroep Overlast biedt een sociaal aanbod (onder andere toeleiding naar werk en zorg) aan de overlastgever. Het interventieteam wordt ingezet om overlastgevers te bewegen hun overlastgevend gedrag te stoppen (onder andere huisbezoek waarbij het gezinssysteem wordt aangepakt).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Door onze inzet van zowel de kerngroep als het interventieteam in twee van de drie aangewezen gebieden (Lijnbaan en Vogelbuurt), is het redelijk rustig gebleven. De overlast van jeugd op het Vogelplein was na een snelle interventie ook voorbij. Aanwezigheid van de ontmoetingsplaats het Vogelnest heeft een positief effect. Het Onderzoek Centrum Drechtsteden (OCD) heeft eind 2019 onderzoek gedaan naar overlast en veiligheid in het Kasperspad en omgeving. Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bewoners overlast ervaart en zich niet veilig voelt, ondanks extra maatregelen zoals extra inzet van politie en handhaving en cameratoezicht. Naar aanleiding van dit onderzoek nemen we in 2020 extra maatregelen, onder andere structureel cameratoezicht en voeren politie en handhaving gezamenlijke acties uit. We hebben tevens geïnvesteerd op overlast in Wielwijk, Krispijn, Bleijenhoek en Crabbehof.
Begroting 2019:
De problematiek van woonoverlast is complex en neemt toe. De rol van de overheid blijft beperkt. We maken beter inzichtelijk waar ingrijpen wel en niet mogelijk is. Nieuwe wetten bieden de gemeente nu mogelijkheden om de aanpak van woonoverlast te versterken. Voor de Wet Aanpak Woonoverlast betekent dit onder andere het afdwingen zorg, boetes, het opleggen ven een tijdelijk huisverbod en woningsluiting. Voor de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek betekent dit dat woningzoekenden met een verleden van criminaliteit of ernstige overlast kunnen worden geweerd.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De aanpak van woonoverlast is verder aangescherpt. Het aantal casussen nam in de gehele stad toe. De burgemeester heeft een eerste gedragsaanwijzing op grond van de Wet Woonoverlast opgelegd. Het bezwaar op deze aanwijzing is ongegrond verklaard. De eerste in de regio. Screening op basis van Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek (Wbmgp) vindt plaats voor woningen van Woonbron en Trivire in Vogelbuurt, Lijnbaan, Eisingahof en de Aardappelmarkt. In 2019 zijn 113 woningen gescreend in het kader van de Wbmgp. Dit heeft geleid tot 102 positieve woonverklaringen. De andere verklaringen zijn afgegeven onder voorwaarden, ingetrokken of niet verstrekt. Met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie zijn we in gesprek onder welke voorwaarden politiegegevens aan corporaties verstrekt mogen worden.
Begroting 2019:
Samen met onze partners en bewoners blijven we de overlast bij en van coffeeshops en de drugsoverlast rond scholen en winkelcentra stevig aanpakken. We voeren structureel overleg met coffeeshophouders. De politie en handhaving voeren (onaangekondigde) controles uit, incidenteel vergezeld door de Rijksbelastingdienst.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De coffeeshopcontroles hebben regelmatig plaatsgevonden, conform planning. We hebben van twee coffeeshops signalen van overlast gekregen. Naar aanleiding hiervan hebben gesprekken plaatsgevonden met de betreffende coffeeshophouders en omwonenden. Met de coffeeshophouders zijn nadere afspraken gemaakt over de wijze waarop zij toezicht uitoefenen in de directe omgeving van de coffeeshop en het aanspreken van hun klanten op overlastgevend gedrag. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht om fysieke maatregelen te nemen om de parkeer-/verkeersdruk te verlagen.
Begroting 2019:
Als daar aanleiding toe is, zet de burgemeester in een bepaald gebied voor een periode cameratoezicht in om overlast en criminaliteit tegen te gaan.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het cameratoezicht in het Kasperspad en omgeving blijkt een positieve invloed te hebben op het geheel als het gaat om resultaten op het gebied van toezicht op overlast en criminaliteit. Door het inzetten van cameratoezicht werden meer incidenten geregistreerd dan voorheen het geval was. Bewoners hebben ons gevraagd de inzet van camera's te continueren. Eind 2019 is besloten om de mobiele camera's te vervangen voor een vijftal vaste camera's. De nut en noodzaak van continuering van het cameratoezicht in dit gebied evalueren we uiterlijk 1 december 2022.
Begroting 2019:
In aanvulling op de top 20 verkeersonveilige wegen en de aanpak daarvan (zie programma Bouwend en Bereikbaar Dordrecht) onderzoeken we hoe we de snelheidsovertredingen in de wijken kunnen beperken. We zetten in op aanvullende mogelijkheden om de snelheid op wijkwegen omlaag te krijgen (onder andere 30 km zones en naleving verkeersregels middels gedragsbeïnvloeding/nudging). Er worden afspraken gemaakt met de politie over handhaving van verkeersregels op hotspots. In samenspraak met bewoners wordt gezocht naar creatieve oplossingen als technische maatregelen niet mogelijk en haalbaar zijn.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De top 20 lijst met verkeersonveilige wegen is eind 2019 door de raad vastgesteld. We hopen in 2020 in samenspraak met bewoners creatieve oplossingen te vinden als technische maatregelen niet mogelijk of haalbaar zijn. De politie controleert voornamelijk op locaties die worden aangedragen door bewoners en de gemeente. Op de volgende locaties hebben controles (onder andere op snelheid) plaatsgevonden: Merwedestraat, Aventurijn, Groenezoom, Noordendijk, Blaauwweg, Reeweg Oost, S.M. Hugo van Gijnweg, Galileilaan, Mariastraat, Copernicusweg en Eemsteynstraat, Havenstraat, de burgemeester de Raadtsingel en de Noordendijk. We hebben het hele jaar door een vijftal snelheidsdisplays ingezet op aangeven van bewoners. De Merwedestraat is teruggebracht naar één rijbaan om de snelheid te verminderen.