Doelstelling 2: bestrijden van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit.
Inleiding Begroting 2019:
Landelijk neemt georganiseerde criminaliteit naar verwachting toe. Van belang is dat Dordrecht niet interessant wordt voor criminelen. Misdaad mag niet lonen. De uitdaging is het inzetten op bewustwording van inwoners, ondernemers en professionals. De brede aandacht voor ondermijning en de actiegerichte houding van verschillende ketenpartners moeten we vast zien te houden om greep te krijgen op deze vorm van ondermijnende criminaliteit die de maatschappij ontwricht.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
Vanaf 2019 wordt de inzet van integrale controles van bedrijven (zoals horeca en detailhandel) verdubbeld. Maandelijks worden ondernemers bezocht door gemeente (inclusief handhaving) en diverse partners en wordt er gecontroleerd op onder andere vergunningen, uitkeringsfraude, boekhouding, Tabakswet, afdracht accijnzen en voedselkwaliteit. Daarnaast wordt bekeken of deze controles kunnen worden uitgebreid naar de bedrijventerreinen en het havengebied (inzet op risicobranches).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 zijn we frequent samen gekomen met onze partners om signalen van malafide bedrijvigheid te bespreken. Het aantal en de aard van de besproken signalen gaf geen aanleiding tot het verdubbelen van het aantal controles. Bij de zes integrale controles door de gemeente en onze partners zijn 31 bedrijven bezocht. Daarnaast is een steekproef gehouden waar meerdere nagelstudio's zijn bezocht en gecontroleerd. In 2020 worden deze integrale controles gecontinueerd. In 2019 heeft de burgemeester nog geen gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid om een vergunningplicht op te leggen aan malafide branches of gebieden. Voor de invoering van een vergunningplicht inzake malafide bedrijvigheid voeren we in 2020 een analyse uit om te bekijken welke locatie of branche hiervoor in aanmerking komt.
Begroting 2019:
Criminele familieverbanden spelen een belangrijke rol in de georganiseerde criminaliteit. Crimineel gedrag binnen families is van generatie op generatie dikwijls zichtbaar. Wanneer blijkt dat er binnen families sprake is van crimineel gedrag dat van generatie op generatie wordt overgedragen, wordt gewerkt met een familiegerichte aanpak. Er wordt hiervoor samengewerkt met partners binnen het Veiligheidshuis (veiligheid en zorg) en het RIEC (zoals Openbaar Ministerie, Politie, Belastingdienst, SZW).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 waren er in Dordrecht geen families in beeld die zich in familieverband bezig hielden met ondermijnende criminaliteit. Er was dan ook geen aanleiding om een familiegerichte aanpak op te starten. Wel worden landelijke ontwikkelingen en best practices gevolgd.
Begroting 2019:
We nemen deel aan het regionale overleg over mensenhandel. Samen met onze partners maken we een start met het ontwikkelen van regionaal beleid inzake mensenhandel. Er worden voorbereidingen getroffen voor het bestuurlijk toezicht van vergunde en onvergunde inrichtingen met ingang van 2020.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Dordrecht neemt deel aan het Regionale Platform Mensenhandel en Regionale Tafel mensenhandel. Binnen de regionale samenwerking wordt (nadere) uitvoering gegeven aan het Regionale Beleidskader Mensenhandel. Voor de uitvoering van bestuurlijk toezicht op vergunde en niet-vergunde inrichtingen is in de begroting voor 2020 geld gereserveerd. Vanaf 2020 wordt gestart met de implementatie en uitvoering van het bestuurlijk toezicht. Binnen handhaving worden hiervoor een aantal medewerkers opgeleid.
Begroting 2019:
Hennepkwekerijen worden strafrechtelijk geruimd en na ontmanteling worden bestuurlijke maatregelen getroffen. Bewoners worden voorgelicht over gevaren van illegale hennepkwekerijen en het herkennen van signalen van illegale hennepteelt. Er komt in Dordrecht geen experiment met legale wietteelt.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Er zijn in 2019 22 hennepkwekerijen ontmanteld. Vier kwekerijen waren gevestigd in bedrijfspanden en 18 in woningen. 13 keer is het desbetreffende pand gesloten; er zijn negen formele bestuurlijke waarschuwingen verzonden. Er is een hennepfolder ontwikkeld die gericht is op bewustwording en de oproep om signalen van hennepkwekerijen te melden. De folder wordt in ieder geval uitgedeeld aan bewoners in de omgeving, waar een hennepkwekerij is ontmanteld.
Begroting 2019:
We maken gebruik van de mogelijkheden die de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) biedt. Onderzocht wordt of het Bibob beleid efficiënter en effectiever kan worden toegepast binnen de mogelijkheden zoals het verkorten van de termijnen en het vereenvoudigen van het invullen van de aanvraag.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De wet BIBOB wordt toegepast in de vergunningsprocedure en vastgoedtransacties. Hier gaat een preventieve werking van uit. Er is in 2019 een aanvang gemaakt met de herijking van het Bibob-beleid. Dit zal in 2020 leiden tot een voorstel voor publieke besluitvorming.