Doelstelling 3: Aanpakken van de digitale, vermogens- en geweldscriminaliteit.
Inleiding Begroting 2019:
De zogenaamde traditionele criminaliteit (zoals woninginbraken, geweld op straat, diefstal van of uit auto en fietsdiefstal) neemt af. Deze trend willen we voortzetten. Tegelijkertijd zien we dat de digitale dreiging toeneemt. De uitdaging is ook onze bijdrage te leveren aan het bestrijding van deze vorm van criminaliteit.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
We zetten in op het weerbaar maken van de gemeentelijke organisatie, de bedrijven, kennisinstellingen en inwoners van de stad tegen cybercrime. Samen met onze partners onderzoeken we hoe de voorlichting over cyberdreigingen en te nemen beschermings-maatregelen het beste vorm gegeven kan worden. Daarnaast oriënteren we ons op de mogelijkheden van ondersteuning van bepaalde kwetsbare groepen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Om de maatschappelijke weerbaarheid tegen de digitale dreiging te vergroten hebben we een lokale aanpak opgesteld. De belangrijkste doelgroepen zijn jeugd, MKB'ers en de medewerkers van de eigen organisatie. MKB'ers hebben op de MKB dag kennis kunnen nemen van de gevaren van digitale veiligheid. Medewerkers van de eigen organisatie hebben trainingen gevolgd. We hebben twee cyber 24-koffers aangeschaft. Deze koffers worden ingezet binnen het onderwijs en het jongerenwerk. De landelijke campagne ‘Eerst checken, dan klikken’ is actief gecommuniceerd naar onze inwoners. Onze aanpak hebben we gedeeld met de raad op 4 december 2019 tijdens de themabijeenkomst Digitale Veiligheid.
Begroting 2019:
In samenwerking met de organisaties die zorgdragen voor de vitale infrastructuur in onze stad, zoals elektriciteitsvoorzieningen, bruggen en ziekenhuizen, brengen we de knelpunten en risico’s van de voorzieningen in beeld en bespreken we de te nemen maatregelen. De gemeente heeft hierin naast een eigen verantwoordelijkheid, indien nodig, een ondersteunende rol voor de organisaties die dat wensen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Er is een globale risico-inventarisatie gemaakt van gemeentelijke objecten die digitaal worden aangestuurd. Deze risico-inventarisatie gaat over digitale verstoringen, of dat nu gaat om een doelbewuste hack of een storing in een server, die gevolgen hebben voor het fysiek domein. Denk bijvoorbeeld aan (de bediening van) de verkeersafwikkeling, parkeerautomaten, riolering, gemalen en bruggen. In opdracht van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft de onderzoeksorganisatie TNO een rapport opgesteld over de regionale weerbaarheid bij digitale ontwrichting. Specifiek gaat daarbij over verantwoordelijkheden, verwachtingen en informatievoorziening als zich een digitale verstoring voordoet. Deze resultaten helpt de Veiligheidsregio en gemeenten in de regio om zich voor te bereiden op digitale verstoringen.
Begroting 2019:
We blijven ons, samen met onze partners, inzetten om cijfers rond de vermogens- en geweldscriminaliteit verder te laten dalen. Burgerparticipatie in de vorm van onder andere WhatsApp-groepen en Burgernet moedigen we aan. Ook blijven we de afzetmogelijkheden van via criminaliteit buitgemaakte goederen verstoren door middel van controles van politie en handhaving bij bedrijven die in tweedehands goederen handelen. Recidive van veroordeelde personen van High Impact Crimes (HIC) dringen we terug door deze personen, in samenwerking met het Veiligheidshuis, een sociaal aanbod te doen (zoals toeleiding naar dagbesteding en aanbieden scholing of speciale trainingen).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het verder verlagen van de cijfers van vermogens- en geweldsdelicten blijft een uitdaging. Herhaling van inbraken kan worden voorkomen door mogelijke inbrekers, naast de strafrechtelijke boete, ook een bestuurlijke last onder dwangsom op te kunnen leggen. Dit gebeurt als men wordt opgehouden met materialen die bekend staan als inbrekerswerktuigen. In 19 gevallen is voor het vervoeren van inbrekerswerktuigen een last onder dwangsom opgelegd. In 2019 is bij de gemeente de re-integratieofficier gestart. Hij begeleidt ex-gedetineerden met het doel recidive te voorkomen van personen die zijn veroordeeld voor High Impact Crimes. Tijdens het Donkere Dagen Offensief (DDO) in de winterperiode zijn inwoners wederom gewezen op het nemen van maatregelen om woninginbraak te voorkomen. Om de verkoop van gestolen goederen in te dammen werken handhaving en politie beter samen. Autobezitters wijzen we erop dat inbrekers met behulp van Bluetooth signalen laptops en telefoon kunnen detecteren.