Doelstelling 4: Behouden van de sociale stabiliteit in de stad.
Inleiding Begroting 2019:
Sociale stabiliteit houdt in dat onze samenleving bestand is tegen conflicten van binnenuit en van buitenaf. Het gaat om het organiseren van duurzame veerkracht in de samenleving zodat deze tegen ‘een stootje kan’. Dit maatschappelijk evenwicht vraagt om voortdurend onderhoud van netwerken waarbij iedereen aan zet is: inwoners, gemeenschappen, organisaties, overheid en de samenleving als geheel.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
We blijven investeren in het behouden van sociale stabiliteit door in samenwerking met netwerken in de stad polarisatie, extremisme en radicalisering te voorkomen en spanningen tussen groepen in de stad te verminderen. Om de sociale stabiliteit in Dordrecht te behouden (en waar mogelijk te verbeteren) gaan we de samenwerking met onze partners van de domeinen Onderwijs, Zorg en Veiligheid verbeteren. Daarbij wordt onderzocht welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden om maatschappelijke onrust, polarisatie, extremisme en radicalisering tegen te gaan.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Onze aandacht heeft zich verbreed naar verschillende vormen van extremisme (jihadisme, links-, rechts-, milieu en dierenrechtenextremisme), radicaliseringsprocessen en verdergaande polarisatie. Samen met onze partners signaleren we mogelijke spanningen in een zo vroeg mogelijk stadium. In 2019 is gewerkt aan een betere samenwerking met het onderwijs. Tijdens de conferentie Veilige School is aandacht besteed aan het gesprek in de klas wat heftig en polariserend kan zijn. Netwerk Bondgenoten kwamen diverse keren bij elkaar. Onder andere is gesproken over zorgen en mogelijke gevolgen in Dordrecht naar aanleiding van de aanslagen in Nieuw Zeeland en Utrecht. We hebben aandacht voor de toename van polarisatie in onze samenleving. Samen met onze partners werken we hieraan en laten ons daarbij inspireren door het denkkader van Bart Brandsma, waarover de raad is geïnformeerd tijdens de themabijeenkomst van 5 september 2018.
Begroting 2019:
Om signalen te kunnen herkennen worden professionals en bewoners getraind. Daarnaast breiden we ons netwerk van professionals en bewoners verder uit, zowel binnen Dordrecht als daarbuiten (onder andere met regionale organisaties en ministeries). Voor de persoonsgerichte aanpak werken we samen met de partners van het Veiligheidshuis Rotterdam.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We bieden professionals en bewoners diverse trainingen aan. Voor professionals intern en extern (onder andere sociale wijkteams, leerplicht, politie en sociale dienst) waren deze er op gericht om kennis op te doen over de verschillende vormen van radicalisering. Hieraan namen in 2019 ruim 60 personen deel. Daarnaast hebben 45 professionals trainingen gevolgd hoe om te gaan met polarisatie in de stad (op basis van het denkkader van Bart Brandsma). Voor moeders bieden we al meerdere jaren Oumnia Works aan. Dit is een educatief programma van zeven dagdelen, waarin de opvoeding van kinderen centraal staat. In 2019 namen hieraan 22 moeders deel.
Begroting 2019:
We breiden de formatie van de handhavers zodanig uit dat we met een extra koppel handhavers actief in de wijken aanwezig zijn. We zetten de handhavers in als ambassadeur van de stad in de wijken. Ze zijn aanspreekbaar voor iedereen, vervullen een preventieve- en signalerende rol, fungeren als de ogen en oren van de politie en spreken mensen aan op hun gedrag. Ze houden toezicht op de handhaving van de wet- en regelgeving en treden waar nodig verbaliserend op.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De formatie van de handhavers is met een extra koppel handhavers uitgebreid in 2019.
Begroting 2019:
Om kwetsbaarheden in wijken zoals de concentratie van éénoudergezinnen of armoede vroegtijdig te kunnen herkennen, maken we samen met partners als corporaties, politie en sociale wijkteams wijkscans. Op basis van de wijkscans maken we per wijk een toegespitste wijkagenda. Wij betrekken bij de wijkscans de informatie van onder andere de veiligheidsscan van de politie om zo met corporaties en andere partners in een aantal buurten extra maatregelen te nemen op het gebied van veiligheid. In 2019 komen buurten in Krispijn en Sterrenburg aan bod.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Van de Mauvebuurt in Oud Krispijn en Sterrenburg Oost 1 zijn samen met partners veiligheidsscans gemaakt. Op basis van deze scans wordt heel gericht gezamenlijk problematiek aangepakt, individueel en op collectief niveau. Aandachtspunt is de extra inzet die hiervoor nodig is en niet bij alle partners beschikbaar is. De opening van het wijkkantoor Trivire in Oud Krispijn heeft een positieve invloed op de leefbaarheid in de buurt.