Doelstelling 4: Alle Dordtenaren kunnen naar eigen vermogen meedoen.
Inleiding Begroting 2019:
We willen recht doen aan wat mensen kunnen, zodat iedereen naar vermogen mee kan doen. Dordtenaren die niet aan het werk of naar school kunnen, doen mee via vrijwilligerswerk, gaan via participatieplekken aan de slag of maken gebruik van dagbesteding. We willen mensen geen label geven en bekijken wat het beste is voor onze inwoners.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
In het Algemeen Bestuur van Drechtwerk is in 2018 een bestuursopdracht vastgesteld om Drechtwerk op termijn op te laten gaan in de Sociale Dienst Drechtsteden. Hier wordt in 2019 gevolg aan gegeven. Op deze manier kan vanuit één organisatie gestuurd worden op onze inzet aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In het algemeen bestuur van Drechtwerk is medio 2019 besloten de samenwerking verder te intensiveren, door gericht een aantal belemmeringen weg te nemen. Bijvoorbeeld over de wijze van onderlinge verrekening en het zo veel mogelijk gelijkschakelen van de P&C cyclus. In het voorjaar van 2020 vindt nadere besluitvorming plaats over de eventuele verdere integratie van de besturen van Drechtwerk en de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (GRD).
Begroting 2019:
In 2018 liep de pilot 'labelloze plekken'. Samen met Drechtwerk, de Sociale Dienst Drechtsteden en lokale partijen werken we in 2019 verder uit hoe we talenten en interesses van Dordtenaren met een verdiencapaciteit van minder dan 50% van het wettelijk minimumloon kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Hierbij gaat het erom dat zij een goede plek kunnen krijgen op het snijvlak van dagbesteding en participatie, passend bij hun mogelijkheden.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De pilot labelloze plekken is in het najaar 2019 geëvalueerd door het Onderzoekcentrum Drechtsteden. Op basis van deze positieve evaluatie is besloten om de pilot in 2020 voort te zetten op drie locaties: bij DOOR, het Vogelnest en Wijk voor wijk.
Begroting 2019:
Dordrecht is 1 van de 25 koplopergemeenten in Nederland voor het Verenigde Naties (VN) Verdrag voor mensen met een beperking. Met het programma 'Anders Inclusief' gaan wij samen met betrokken partners in de stad aan de slag om Dordrecht (beter) toegankelijk te maken. We organiseren één of meer bijeenkomsten met onder meer bewoners, belangenorganisaties, organisaties uit de zorg, ondernemers, corporaties en het gemeentebestuur, met als uiteindelijk doel de 'Anders Inclusief Top 5' te maken die we gezamenlijk in 2019 kunnen uitvoeren.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Op 26 september hebben we, in twee bijeenkomsten, met ervaringsdeskundigen gesproken over de toegankelijkheid van de stad. De uitkomsten van deze bijeenkomsten worden gebruikt voor de 'Anders inclusief Top 5', welke in 2020 wordt opgesteld (in plaats van 2019).
Begroting 2019:
Het huidige stelsel van inburgering van asiel- en gezinsmigranten is te ingewikkeld en staat teveel op zichzelf. In de nieuwe wet krijgen gemeenten in 2020 de regie over de inburgering en worden ze verantwoordelijk voor de inkoop van inburgeringstrajecten, het vormgeven van een brede intake voor inburgeringsplichtigen en het opstellen van een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Medio 2019 is de concept wettekst van de nieuwe Wet Inburgering door het Rijk in consultatie gebracht. De VNG is in onderhandeling met het Rijk over de financiële randvoorwaarden.
Lokaal heeft de raad eind 2019 uitgangspunten geformuleerd voor de inhoudelijke inkleuring van ons inburgeringsstelsel. Er zijn werkgroepen geformeerd om deze uitgangspunten in 2020 verder vorm en inhoud te geven. De lokale uitgangspunten vormen samen met de definitieve wettekst en financiële kaders het fundament om invulling te geven aan de implementatie in 2020, zodat we gesteld staan om per 1 juli 2021 de nieuwe wet uit te voeren.
Begroting 2019:
Eind 2018 starten we een project met onderwijspartners in het primair onderwijs en de Sociale Dienst Drechtsteden te komen tot een vorm waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet kunnen worden als conciërge. Dit project wordt (deels) gefinancierd vanuit het landelijk budget dat scholen in het primair onderwijs krijgen om de werkdruk aan te pakken. We verwachten dat dit in de loop van 2019 tot aanstellingen leidt.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Er zijn in 2019 11 plaatsingen bij scholen in het primair onderwijs gerealiseerd. Een aantal mensen is gestart in de rol van gastheer/gastvrouw en een aantal als administratief ondersteuner, teamondersteuner, management assistent of conciërge.