Doelstelling 1: Gerichte, lokale inzet op preventie.
Inleiding Begroting 2019:
Door te investeren in preventie willen we enerzijds voorkomen dat inwoners hulp/ondersteuning nodig hebben en anderzijds voorkomen dat zwaardere, specialistische zorg noodzakelijk is (in plaats van vroegtijdige, lichte ondersteuning). Zonder de juiste begeleiding of voorlichting kunnen kleine problemen of ogenschijnlijk onschuldige situaties uitgroeien tot complexe, omvangrijke ondersteuningsvragen. Een stevige inzet op preventie draagt effectief bij aan het voorkomen van zware trajecten. Desondanks zien we in de praktijk dat preventie (vooralsnog) onderbelicht is.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
Sterke netwerken in de wijk/buurt waar bewoners, jong en oud, elkaar treffen en betekenisvolle contacten en ontmoetingen aangaan en elkaar steunen, zijn belangrijk. Om de netwerken te versterken stimuleren, faciliteren en maken we initiatieven uit de wijken mede mogelijk, zoals Crabbehoeve, Nestcafé, Sterrenburgpark en vele anderen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In januari 2020 is het Meerjarenbeleidsplan Wmo gemeente Dordrecht 2020-2023 door de raad vastgesteld (zie RIS-dossier 2510739). In het plan staat het belang van ontmoeten beschreven en wat we als gemeente op dit gebied zoal doen. In 2020 werken we dit verder uit in een notitie, waarbij we ons onder andere richten op het faciliteren van ontmoeting in de wijk, advies en ondersteuning geven aan initiatieven en onderzoeken hoe we ontmoetingen voor en door inwoners eenvoudiger kunnen organiseren.
Begroting 2019:
Door het onderscheid tussen algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen lukt het nu niet altijd om een passend antwoord te formuleren op zorgvragen van onze inwoners. Samen met de Sociale Dienst Drechtsteden kijken we in een gemeenschappelijke innovatie-agenda hoe we de verbindingen tussen algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen kunnen versterken. De innovatie-agenda leidt tot betere aansluitingen tussen voorzieningen of tot nieuwe voorzieningen op het snijvlak van algemeen en maatwerk.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Op basis van het Meerjarenbeleidsplan Wmo gemeente Dordrecht 2020-2023 en de Visie Sociaal Domein van de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD), voeren we momenteel gesprekken met de SDD over een samenwerkingsagenda. Daarin staan thema's waarop we de komende tijd gaan samenwerken of al samenwerken met als doel: passende zorg door een betere aansluiting tussen algemene en maatwerkvoorzieningen.
Begroting 2019:
Samen met kennisinstituten, onderzoekcentra en de gemeenten Rotterdam, Papendrecht en Vlaardingen werken we aan een preventieve en integrale aanpak om ouderen sterker te maken, zowel op fysiek als sociaal vlak. Op basis van nieuwe inzichten van Movisie en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bekijken we of onze aanpakken gericht op het voorkomen en verminderen van eenzaamheid de juiste zijn. De opgedane kennis delen we met onze partners en ouderen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Op verschillende manieren hebben we input verzameld om ons programma 'Ouderen en eenzaamheid' verder vorm te geven. Het Onderzoekcentrum Drechtsteden en de GGD ZHZ hebben data verzameld over Dordtse 55-plussers, er zijn evaluatiebijeenkomsten geweest met professionals die erkende aanpakken uitvoeren en we hebben gesproken met ruim 50 senioren over hoe zij hun leven ervaren op verschillende levensgebieden. Om eenzaamheid beter te kunnen bestrijden, worden de aanpakken 'grip en glans', 'valpreventie' en 'huisbezoek 75 +' in 2020 onderzocht en verbeterd. Onze eigen aanpakken 'Wij Crabbehof' en 'creatief leren' zetten we, vanwege hun succes, ook voort. Naast dit alles hebben we aandacht voor de jongere doelgroep: ook onder jongeren komt eenzaamheid steeds vaker voor.
Begroting 2019:
In lijn met ons gezondheidsbeleid (vroegsignalering en preventie) onderzoeken we de mogelijkheid om nadere regels te stellen aan commerciële-uitingen die aanzetten tot een ongezonde levensstijl. We doen dit naar het voorbeeld van andere steden in het land.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De lokale nota publieke gezondheid 2020-2023 is in februari 2020 behandeld in de commissie Sociale Leefomgeving (zie RIS-dossier 2417867). Het onderzoeken van de mogelijkheden om de promotie van ongezonde producten te beperken is één van de acties in het plan voor 2020 (onder de pijler 'een gezonde leefstijl'). Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek stellen we mogelijk nadere regels (in ons gemeentelijke reclamebeleid en evenementenbeleid) aan commerciële uitingen die aanzetten tot een ongezonde leefstijl.
Begroting 2019:
Dordrecht wil als Regenboogstad de sociale acceptatie en veiligheid van LHBTI personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse conditie) in Dordrecht bevorderen. Voor de periode 2019-2022 wordt ingezet op preventie en bewustwording in de opvoeding, het onderwijs, de zorg en binnen maatschappelijke organisaties. We starten in 2019 met de Dordtse conferentie Regenboogstad.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Op 10 oktober 2019 hebben 50 professionals van zorg- en welzijnsorganisaties en uit het onderwijs deelgenomen aan de conferentie Dordrecht Regenboogstad. Drie scholen in het voortgezet onderwijs zijn in 2019 met speciale onderwijsprogramma's aan de slag gegaan en we hebben, samen met sportverenigingen, de eerste roze sportdag georganiseerd. Ook zijn we in 2019 met de gemeenten Zwijndrecht, Alblasserdam, Sliedrecht, Hoeksche Waard en Hardinxveld Giessendam een regionale samenwerking gestart om te voorkomen dat mensen uit de lhbti gemeenschap uit levensbeschouwelijke kringen in een isolement raken.