Doelstelling 3: Het vergroten van de (financiële) zelfredzaamheid van (kwetsbare) inwoners.
Inleiding Begroting 2019:
We willen dat Dordtenaren zoveel mogelijk zelfredzaam zijn en actief deelnemen aan de maatschappij. Samen met partners ondersteunen we (kwetsbare) inwoners waar nodig. Wel hebben we geleerd dat zelfredzaamheid grenzen kent. Een realistisch perspectief op zelfredzaamheid houdt in dat iedereen op een zeker moment in zijn/haar leven door zaken als scheiding of ontslag in de problemen kan komen.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
Gedurende de looptijd van het programma (2018-2022) werken we samen met maatschappelijke partners in de stad aan: (1) het voorkomen en aanpakken van schulden, (2) het versterken van de startpositie van kinderen in armoede, (3) het vinden en ondersteunen van werkende minima, (4) het tegengaan van gezondheidsachterstanden als gevolg van armoede en (5) het tegengaan van energiearmoede.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Programmalijnen 1 en 2 zijn volop in uitvoering. Belangrijke kernactiviteiten zijn in uitvoering. Zo breiden we, conform planning, in januari 2020 het project 'Vroeg Eropaf betalingsachterstanden' uit met data van landelijke schuldeisers (zorg en water). Het project 'Stress-sensitieve dienstverlening eenoudergezinnen' is gestart en het projectplan voor aanvullende kinderopvang voor betrokken gezinnen is gerealiseerd. In 2020 start de implementatie van dit plan. Voor de derde programmalijn 'Armoede en gezondheid' is in december 2019 het uitvoeringsplan naar de raad verzonden (zie RIS-dossier 2508035). Voor de vierde programmalijn 'Werkende minima' wordt in het eerste kwartaal van 2020 de verkenning naar de raad gestuurd. Voor programmalijn 5 sluiten we vooralsnog aan bij de opgave duurzame stad.
Begroting 2019:
We introduceren een DordtPas voor alle Dordtenaren, waarmee we het gebruik van culturele, recreatieve en sportieve voorzieningen willen stimuleren. Aanvullend kunnen met de DordtPas voor specifieke doelgroepen extra voorzieningen eenvoudig worden ontsloten, denk hierbij aan voorzieningen in het kader van ons mantelzorg- en minimabeleid.
Na de verkenning van de mogelijke scenario's en de besluitvorming over het model voor de Dordtpas, moet Europees worden aanbesteed. Stadsbrede introductie van de Dordtpas is beoogd voor 1-1-2020.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De aanbesteding Dordtpas is conform planning verlopen. Het project Dordtpas 2019 is in december 2019 opgeleverd, waarmee de stadsbrede introductie van de Dordtpas is gerealiseerd. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen de pas gratis krijgen voor alle gezinsleden. Kinderen uit deze gezinnen krijgen vanuit het SMS Kinderfonds een tegoed op de pas. Mantelzorgers krijgen de pas ook gratis met daarop een tegoed van € 75, te besteden bij alle Dordtpas partners. Ook kunnen zij gratis parkeren bij het ziekenhuis.
Begroting 2019:
Samen met de Sociale Dienst Drechtsteden en hulpverlenende organisaties geven we opnieuw inhoud aan "hulp achter de voordeur", zodat kwetsbare bewoners hulp krijgen bij het op orde brengen van hun huishouden. Het gaat hier om kortdurende hulp aan volwassenen, die vooraf kan gaan aan meer langdurige en specialistische hulp. Samen met de betrokken partners stellen we een plan op en voeren we een nieuwe werkwijze in.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Er zijn verschillende vrijwilligersinitiatieven die kortdurende hulp bieden aan kwetsbare mensen thuis. Deze hulp wordt geboden door diverse vrijwilligersorganisaties zoals Stichting Present, Stichting Anders, Helpende Handen, Dordtse Helden, Wehelpen, Sun en Stichting Leergeld. Daarnaast is via de sociale Dienst Drechtsteden thuisbegeleiding beschikbaar en bieden we zelf als gemeente Reset, intensieve thuisbegeleiding voor (risico)gezinnen, aan.