Doelstelling 2: Het ontwikkelen van een harde planvoorraad van 6.000 woningen, te bouwen na 2022.
Inleiding Begroting 2019:
Naast het realiseren van 4.000 woningen tot 2022 worden voorbereidingen getroffen om na 2022 nog eens 6.000 kwalitatief goede woningen te realiseren. Om invulling te kunnen geven aan de randvoorwaarden van een bereikbare stad, verdichting en kwalitatief goede woningen en buitenruimte is een visie en programma voor de lange termijn noodzakelijk. Hierbij zoeken we de samenwerking met andere overheden, bewoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
In het kader van het op te stellen woonprogramma doen we onderzoek naar de mogelijkheden voor transformatie van gebieden naar woningbouw op aantrekkelijke woonlocaties.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Een verkenning naar de mogelijkheden van transformatie van leegstaande panden naar woningen is aan de raad aangeboden. Hierin is gezocht naar (extra) mogelijkheden voor het toevoegen van woningen in gebieden die aantrekkelijk zijn voor transformatie naar woningbouw. Naast locaties die door de markt zijn opgepakt, zoals Tomadohuis en voormalige LTS gebouw, zijn er nagenoeg geen extra woningbouwlocaties gevonden in leegstaande panden. Een aantal grote transformatieprojecten zijn aanstaande, zoals aan de Spuiboulevard, het voormalige V&D pand en de voormalige KV gebouwen in de Stadswerven. Naast de woningbouwopgave zijn er ook ambities op het gebied van werkgelegenheid en levendigheid, waardoor niet alle panden (zomaar) naar woningen getransformeerd kunnen worden. Geadviseerd is om de conclusies mee te nemen in de Omgevingsvisie en de lokale uitvoeringsparagraaf van de kantorenvisie.
Begroting 2019:
We stellen een lange termijnvisie op om woningen toekomstbestendig te maken. Hierbij houden we rekening met het gedachtegoed van de Omgevingswet. Het gaat hierbij onder meer om het invulling geven aan de energietransitie, saneren van asbest, funderingsproblematiek en langer thuis wonen. We starten hiermee na de zomer van 2019 en doen dit in samenspraak met de bewoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Er zijn ontwikkelkaarten gemaakt, waar een belangrijke basis is gelegd voor de (lange termijn)visie op de bouw van 7.000 woningen (inclusief 1.000 sociale huurwoningen) na 2022 binnen de bestaande stad. Daarnaast is een eerste verkenning gemaakt voor het Leerpark en Gezondheidspark. Beide zijn gepresenteerd aan de raad. Deze ontwikkelkaarten en verkenning zijn belangrijke input voor de Omgevingsvisie, waarin dit verder wordt uitgewerkt.
Om (bestaande) woningen meer toekomstig bestendig en schikt om langer thuis te blijven wonen is de blijverslening gecontinueerd. Hierbij wordt extra ingezet op communicatie van dit instrument. Het invulling geven aan gemeentelijke stimuleringsmogelijkheden voor woningverbetering, zoals funderingsherstel en verwijderen van asbest daken is doorgeschoven naar 2020. Voor maatregelen rond de energietransitie (van aardgas naar niet fossiele brandstof) wachten we, naast inzet op het warmtenet, het programma van het Rijk af.
Begroting 2019:
We nemen deel aan de verstedelijkingsalliantie en verrichten daar lobbyactiviteiten om bij te dragen aan de Dordtse ambities en doelstellingen. Dit doen we ook bij de PALT-doelstelling (Prestatie Afspraken Lange Termijn). Met de PALT afspraken streven wij samen met de Drechtstedengemeenten en de corporaties naar kwaliteit en verbetering van de regionale woningmarkt.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Als partner aan de Verstedelijkingsalliantie hebben we eind 2019 het Verstedelijkingsakkoord met het Rijk ondertekend, waarin afspraken zijn gemaakt over investeringsvoorstellen voor verstedelijking in samenhang met de verbetering van de mobiliteit. De focus ligt daarbij de eerste jaren op de Oude Lijn tussen Leiden en Dordrecht (de Spoorzone). Besluitvorming moet eind 2020 plaatsvinden in het Bestuurlijk overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Dit jaar hebben we als partner van de Verstedelijkingsalliantie ook de Woondeal Zuidelijke Randstad van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) mee ondertekend. De aan Rijkszijde vervolgens beschikbaar gekomen extra financiële middelen van € 2 miljard voor woningbouw worden met prioriteit ingezet in de vijf regio's in het land waarmee een Woondeal is afgesloten. In 2020 wordt meer bekend over de inzet en de verdeling.
Er zijn in 2019 geen nieuwe PALT afspraken gemaakt. Bestuurders hebben in 2019 met elkaar gesproken over een herbezinning op de regionale samenwerking. Daarbij is afgesproken de samenwerking te continueren via een reeks van goed georganiseerde bijeenkomsten rondom vooraf afgesproken thema’s. Deze bijeenkomsten dragen bij aan het creëren van gemeenschappelijke doelstellingen. Hieruit kunnen nieuwe initiatieven ontstaan, acties uitgezet worden en samenwerkingsprojecten worden gestart.