Doelstelling 4: Dordrecht functioneert als centrumstad van de regio en toegangspoort van de Randstad.
Inleiding Begroting 2019:
Onze ambities op het gebied van woningbouw en werkgelegenheid kunnen we niet alleen realiseren. We hebben hiervoor ook andere overheden, maatschappelijke partners, onderwijs en het bedrijfsleven nodig. De afgelopen jaren hebben we een aantal projecten al samen opgepakt. Dit gaan we de komende jaren verder uitbreiden.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
Bij de realisatie van de Groeiagenda zoeken we actief verbinding met de Drechtsteden gemeenten. Afhankelijk van het onderwerp kiezen we het meest effectieve schaalniveau van samenwerking: dat betekent dat we soms de kracht van de regio als geheel inzetten en op andere dossiers juist één gemeente of enkele gemeenten samenwerken. We behartigen belangen van stad en regio bij hogere overheden, ondernemers en onderwijs. We communiceren op regelmatige basis de stappen die we zetten in de realisatie van de Groeiagenda.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Wij werken in wisselende coalities en op verschillende schaalniveaus (Drechtsteden/Zuid-Holland Zuid, Rotterdam, Zuidelijke Randstad) samen met publieke en private partners. Wij maken deel uit van het samenwerkingsverband 'Verstedelijkingsalliantie Leiden-Dordrecht'. Voor de gebiedsontwikkeling Spoorzone werken we samen met de gemeenten in die alliantie. Samen met de gemeente Zwijndrecht en de Provincie Zuid-Holland hebben we een ambitiedocument voor de Spoorzone Zwijndrecht-Dordrecht opgesteld. Dit document is in 2019 in dialoog met de raden, partijen in de stad, bedrijfsleven en de provincie verder aangescherpt. Voor de verschillende onderdelen (woningbouw, infrastructuur, campusversterking, nieuwe bedrijvigheid) lopen trajecten van planvorming. Hierbij leggen we concrete verbindingen met rijksbeleid. Voorbeelden hiervan zijn:
- de ontwikkeling van het entreegebouw/fietsenstalling aan de parkzijde van het station Dordrecht centrum.
- de voorbereiding van een Woondeal met het Rijk met betrekking tot bouw in de komende vier jaar van 'betaalbare' woningen in de Spoorzone.
De versterking van Hoger onderwijs heeft concreet vorm gekregen met de planvorming voor een 'HBO-AD centre' op het Leerpark. In nauwe netwerksamenwerking met de Drechtsteden gemeenten/GRDrechtsteden, gemeente Gorinchem en triple-helix partners is eind 2019 een voorstel gedaan aan het Rijk voor een Regiodeal voor het gebied Drechtsteden-Gorinchem. Hierin zijn ambities op de thema's dynamische oevers, innovatie en Human Capital geconcretiseerd. Het Rijk heeft inmiddels aangegeven maximaal € 22,5 miljoen bij te gaan dragen. Dit betekent een verdere versnelling van onze ontwikkel-ambities.
Begroting 2019:
De samenwerking in de Drechtsteden is een unieke bestuurlijke samenwerking in Nederland. In vervolg op het rapport van Berenschot onderzoeken we hoe we onze maatschappelijke opgave zo goed mogelijk kunnen organiseren met de Drechtsteden, waarbij we de constructieve samenwerking op het sociaal domein en in de bedrijfsvoering koesteren. De commissie Deetman doet eind 2018 voorstellen voor de toekomstige samenwerking in de Drechtsteden. In 2019 gaan wij aan de slag met de uitvoering van de voorstellen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 heeft de commissie Deetman voorstellen voor de verbetering van de samenwerking in de Drechtsteden uitgewerkt. Onder regie van lokale raden werken we op een nieuwe manier met bestuurlijke themagroepen samen met de andere Drechtsteden gemeenten aan de uitvoering in het ruimtelijk economisch- domein. We zijn gestart met het juridisch traject om de tekst van de GR Drechtsteden te wijzigen en die te ontvlechten. Dit ronden we in 2020 af.
Per 1 januari 2020 is het 'Ruimtelijk-economische' personeel van bureau Drechtsteden overgegaan naar de gemeente Dordrecht. De gemeente Dordrecht is gastheer gemeente van de meervoudig lokale samenwerking op het ruimtelijk-economisch domein. De gemeente Dordrecht heeft in het najaar van 2019 het initiatief genomen om met de Drechtstedengemeenten de grotere onderliggende vraagstukken op het gebied van samenwerking op te pakken. Dit was een verzoek van de Dordtse raad (motie 'Samenwerking in de Drechtsteden', zie RIS-dossier, nummer 2496509). We verkennen hoe we een flexibele en effectieve regionale samenwerking kunnen vormgeven. Een samenwerking die past bij de opgaven en deze tijd. We richten ons daarbij voorlopig met name op het sociaal domein. Dordrecht organiseert hiervoor bestuurlijke werkconferenties in 2020. Om onze strategische positie in het netwerk in de zuidelijke Randstad te versterken hebben we daarnaast in 2019 twee bestuurlijke netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Deelnemers waren de gemeenten van Zuid-Holland Zuid, de BAR gemeenten, Goeree-Overflakkee en de gemeenten op Voorne-Putten. In april was Dordrecht gastheer, in september de gemeente Hoeksche Waard. In 2020 gaan we hiermee door.
Begroting 2019:
Per opgave kiezen we het schaalniveau dat het beste past en sluiten we ons aan bij partners die de realisatie van de opgave versnellen. We gaan actief op zoek naar consortia van publieke en private partijen. We geven prioriteit aan de invulling van sleutelrollen die onze informatiepositie versterken en vergroten onze lobbykracht. We participeren actief in bestuurlijke netwerken (onder andere in de VNG en G40) en behartigen onze belangen op verschillende schaalniveaus (provinciaal, nationaal of Europees). Zo doen we actief mee in de Verstedelijkingsalliantie en sluiten daar waar dat kansen creëert aan op het Interbestuurlijk Programma, waarin Rijk, Provincies, Waterschappen en gemeenten gezamenlijk uitvoering geven aan het regeerakkoord.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We bouwen aan optimale samenwerkingsrelaties met overheidspartners, maatschappelijke partners, bedrijfsleven en inwoners. Daarnaast participeren we als 100.000+ stad actief in bestuurlijke netwerken zoals VNG en G40. We behartigen onze belangen op verschillende schaalniveaus (Provinciaal, Landelijk en Europees). Zo participeren we actief in de Verstedelijkingsalliantie en in een aantal zogeheten Citydeals, onder andere Klimaatadaptatie. Wethouder Heijkoop is sinds september 2018 voorzitter van de VNG-commissie Participatie, Integratie en Schuldhulpverlening. Daarmee is hij lid van het landelijke VNG-bestuur.
In G40-verband is het bestuurlijk netwerk geïntensiveerd. Dordrecht was in maart 2019 gastheer voor één van de vier landelijke G40-Bestuurlijke Netwerkdagen. Circa 175 afgevaardigden uit het hele land bezochten de bijeenkomst in het Dordtse stadhuis. Tijdens de door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) georganiseerde Dag van de Stad in oktober 2019 was Dordrecht goed vertegenwoordigd. Krispijn werd als goed praktijkvoorbeeld van een integrale aanpak Stadsvernieuwing genoemd door de Secretaris-Generaal van Binnenlandse Zaken.