Doelstelling 2: Het ontwikkelen van samenspel met onze partners.
Inleiding Begroting 2019:
"Een stad waar je bij wilt horen" is een stad die open staat voor vernieuwing en waaraan mensen en organisaties méé kunnen bouwen. Dat begint bij ontmoetingen tussen mensen, bij het durven combineren van kennis en kunde uit verschillende rollen (van ondernemer tot wetenschapper) en verschillende sectoren (van IT tot zorg). Vervolgens vraagt dit ook om nieuwe manieren van werken, nieuwe rollen en verantwoordelijkheden voor raad, bestuur, ambtelijke organisatie en onze partners waaronder Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Dienst Gezondheid & Jeugd en Sociale Dienst Drechtsteden.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
We willen onze uitnodigende houding naar ondernemers, organisaties en inwoners in de fase van plan- en besluitvorming versterken. Dit doen we door onze netwerken met professionals in de wijken te versterken. En door te experimenteren met werkvormen gericht op het vroegtijdig betrekken van de raad en partners in de stad. In 2019 doen we dit in ieder geval bij de (her)inrichting van sportpark Reeweg en het opstellen van een actieplan voor fietsers.
Daarnaast organiseren we met regelmaat (minimaal 4 x per jaar) gesprekstafels om samen met strategische partners, belanghebbenden en deskundigen en raadsleden van oppositie en coalitie opgaven verder te brengen. Hierbij zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met de raad, omdat deze activiteiten veel raakvlakken hebben met onderdelen van het besluit 'Doorontwikkeling raad' (zie RIS-dossier: 2201029).
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Bij het actieplan voor fietsers 'Dordt fiets verder!' zijn diverse professionele organisaties, belangengroepen en bewoners betrokken (zie RIS-dossier: 2491068). Het vroegtijdig betrekken van ondernemers, organisaties en inwoners bij plan- en besluitvorming is inmiddels een gewoonte. De vorm waarop verschilt; van bijeenkomsten in de wijk, werksessies, gesprekstafels, thema-avonden met de raad tot informatiebijeenkomsten. In raadsinformatiebrieven, raadsvoorstellen, startnotities en visie documenten beschrijven we wie zijn betrokken bij de totstandkoming en wat het vervolg proces is.
Begroting 2019:
In juni 2018 heeft de raad de voorstellen uit de nota Kiezen, Sturen en Verantwoorden 2018-2022 aangenomen (zie RIS-dossier: 2197581). In 2019 geven we uitvoering aan de beslispunten uit deze nota, zoals het door ontwikkelen van de P&C-cyclus (waaronder het eerder behandelen van het jaarverslag en het ontwikkelen van een beleidsrijkere kadernota) en het optimaliseren van de digitale P&C-producten. Daarnaast herzien we de beleidsindicatoren en starten we met de toepassing van eigentijdse verantwoordingsmethoden, waarbij we ervaring op willen doen met hedendaagse verantwoordingsvormen naast de reguliere P&C-cyclus.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 hebben we de verbetervoorstellen uit de nota KSV stapsgewijs ingevoerd. Als eerste hebben we het Jaarverslag 2018 (zie RIS-dossier 2346875) eerder aan de raad aangeboden (in het eerste kwartaal van 2019), in plaats van in juni samen met de Jaarrekening (zie RIS-dossier 2406990). Daarnaast hebben we samen met de raad de indicatoren herzien. De nieuwe indicatoren hebben we opgenomen in de Bestuursrapportage van 2019 (zie RIS-dossier 2439864). De digitalisering van de Planning en Control producten is verbeterd, onder meer door een verbeterde zoek- en printfunctie. Hierdoor is deze voor iedereen te raadplegen via: https://dordrecht.pcportal.nl.
Begroting 2019:
De uitvoering van het beheer en onderhoud van de openbare ruimte hebben wij grotendeels bij aannemers neergelegd. De aannemer krijgt naast een budget voor het groenbestek een klein aanvullend bedrag om bewonersparticipatie in de openbare ruimte in te vullen. Dit noemen wij het participatiebestek. Dit participatiebestek is nu actief in Wielwijk, Crabbehof en Zuidhoven en Sterrenburg. In 2019 breiden we dit uit naar Krispijn, Staart-Reeland en Dubbeldam. Begin 2019 evalueren we de lopende participatiebestekken, de leerpunten verwerken we in onze werkwijze.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 hebben we de groenbestekken Binnenstad en Stadspolders aanbesteed. Ook daar is vanaf 2020 sprake van een participatiebestek. Daarmee is nu in elke wijk de aannemer verantwoordelijk voor het stimuleren, motiveren en ondersteunen van initiatieven in de openbare ruimte. We hebben in deze nieuwe participatiebestekken leerpunten uit de eerdere bestekken meegenomen. De werkwijze is hiermee verder geoptimaliseerd. Er zijn in 2019 mooie nieuwe initiatieven ontstaan en bestaande initiatieven goed ondersteund. Zo gaan cliënten van Gemiva onder begeleiding van de aannemer het van Baerleplantsoen in Krispijn onderhouden. Het eerste participatiebestek (Wielwijk, Crabbehof en Zuidhoven) blijft op dit moment achter in resultaten. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder verschuiving van de prioriteiten naar het onderhoud. Ook blijkt dat het laaghangende fruit inmiddels is geplukt. De aannemer moet meer inspanning doen om nieuwe initiatiefnemers te mobiliseren. Elk kwartaal hebben we met de aannemers een overleg. Hiermee versterken we de relatie tussen aannemer en gemeente en verbeteren we de werkwijze nog verder. De zichtbaarheid en bekendheid van de mogelijkheden kan beter. Doordat we met meerdere aannemers werken, kan versnippering optreden. We hebben afgesproken de communicatie eenduidiger te maken en op elkaar af te stemmen.