Doelstelling 1: Het geven van ruimte aan initiatieven uit de samenleving.
Inleiding Begroting 2019:
Wij bieden heldere kaders, waardoor meer ruimte ontstaat voor de invulling van een initiatief. Tegelijkertijd is er ruimte voor maatwerk. Initiatiefnemers weten sneller waar zij aan toe zijn. Initiatieven dagen soms uit tot andere en nieuwe antwoorden. Initiatiefnemers zorgen zelf voor vroegtijdige participatie van belanghebbenden.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
We stellen samen met onze partners een praktische visie op voor samenwerking (zie RIS-dossier: 2253316) ten aanzien van het indienen van initiatieven. Deze praktische visie (vuistregels) scheppen voor initiatiefnemers en gemeente duidelijkheid over:
- het proces.
- rollen.
- verwachtingen.
- beschikbare budgetten.
- begeleiding en communicatie gedurende het hele proces.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In het voorjaar van 2019 hebben we samen met de stad gewerkt aan een praktische visie op samenwerking. Met inwoners, initiatiefnemers, ondernemers en maatschappelijke organisatie hebben wij afspraken gemaakt over hoe wij met elkaar willen samenwerken. Dit hebben wij beschreven in de handreiking 'Wij maken Dordt, samen aan de slag met initiatieven'. In deze handreiking staan tips die bijdragen aan een succesvolle uitwerking en uitvoering van een initiatief en maken we duidelijk hoe de gemeente omgaat met een initiatief. De raad heeft in haar vergadering van 28 mei 2019 kennis genomen van de nieuwe manier waarop de gemeente omgaat met initiatieven (zie RIS-dossier 2407138).
Begroting 2019:
Wij zorgen dat het indienen en afhandelen van een initiatief makkelijk en snel gaat. We werken als één gemeente, snel en in één keer goed. Hiervoor ontwikkelen we een duidelijk proces, inclusief duidelijke ingang, initiatievenmakelaars (voor het begeleiding van initiatieven) en mandaat. Onze partners kunnen ons goed vinden en weten waar zij aan toe zijn. Hiermee bereiden we ons ook voor op de implementatie van de Omgevingswet.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We hebben in het voorjaar van 2019 het proces voor initiatieven eenvoudiger gemaakt. Er is een duidelijke ingang: www.dordrecht.nl/wijmakenDordt. Voor elk initiatief is er één contactpersoon. We werken nu aan de doorontwikkeling van het proces. In 2020 gaan we werken met een initiatieventeam. Dit team coördineert de ontvangst en behandeling van initiatieven. Met dit team realiseren we betere ondersteuning bij complexe initiatieven, waarbij meervoudige en multidisciplinaire afweging noodzakelijk is.
Begroting 2019:
Als gemeente willen we werken vanuit de bedoeling; we handelen vanuit de geest van de wet en niet vanuit de letter. In 2019 gaan we aan de hand van concrete casussen hierover in gesprek met de raad en de stad. Deze casussen gaan over situaties waarbij de letterlijke toepassing van een wet of regel de bedoeling in de weg staat. De deelnemers verschillen per casus, maar bevat ook mensen uit de samenleving (inwoners, ondernemers of maatschappelijke organisaties). Dit multidisciplinaire team kan daardoor de casus van alle kanten bekijken en oplossen. Hierdoor werken we de komende jaren aan het probleemoplossend vermogen en eigenaarschap van de samenleving.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Voor het oplossen van knelpunten in het hele brede terrein van zorg zijn we in 2019 gestart met een 'Doe-tafel'. Aan deze tafel namen collega's uit verschillende vakgebieden en experts uit het veld plaats. Zij werkten aan oplossingen in die situaties waarbij het systeem belemmerend was. Eind 2019 heeft dit geleid tot de aanstelling van een Sociaal Pontonnier.
Begroting 2019:
Inwoners, onderwijsinstellingen en bedrijven met een innovatief idee voor Dordrecht kunnen subsidie of een geldlening aanvragen bij het innovatiefonds. Een externe adviescommissie beoordeelt de aanvragen die binnenkomen. Op www.smartcitydordrecht.nl kunnen innovatieve ideeën worden gedeeld en aanvragen gedaan.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 zijn vijftien innovatieve aanvragen gedaan. Hiervan heeft de adviescommissie zeven aanvragen toegekend en drie afgewezen, twee aanvragen zijn nog in behandeling en drie aanvragen moeten nog worden beoordeeld. De toegekende aanvragen zijn onder andere:
- Blockchain toepassing als validatiesysteem.
- Verkeerslessen met augmented reality voor basisonderwijs.
- Een app om het bomenbestand van Dordrecht in kaart te brengen.
- Machine learning voor onderhoud rioolgemalen.
- Digitale stoeptegels.
- Een (zorg)robot bouwpakket en programmeren voor jongeren.
- Een fieldlab zorginnovatie.