Doelstelling 2: Het versterken en stimuleren van circulair denken en handelen in Dordrecht.
Inleiding Begroting 2019:
We zetten in op het circulair denken en handelen in Dordrecht, we zien dit als belangrijke voorwaarde voor het slagen van de energietransitie. Een circulaire samenleving waarin op een toekomstbestendige en innovatieve manier wordt omgegaan met grondstoffen en energiebronnen biedt kansen voor een fijne en duurzame leefomgeving, alsook voor de ontwikkeling van nieuwe werkvormen, banen en opleidingen.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
Samen met de raad, bewoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties gaan we in gesprek over de vraag hoe we circulair denken en handelen kunnen bevorderen en welke kansen het biedt om een aantrekkelijke, leefbare en energieneutrale stad te worden. Daartoe stellen we in de eerste helft van 2019 een startnotitie op, als aanzet tot een nieuwe visie op een circulair denken en handelen in Dordrecht.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In december 2019 is de startnotitie Dordt Circulair in procedure richting de raad gegaan, voor bespreking in de raad begin 2020. Voor de komende jaren is gekozen voor drie focusgebieden; gebiedsontwikkeling, eigen inkoop en economie & werkgelegenheid. Tegelijkertijd is deze visie ook al tot uiting gekomen bij het opstellen van circulaire eisen en wensen voor bijvoorbeeld het Huis van Stad & Regio.
Daarnaast is in 2019, in aanvulling op de al reeds in de Bestuursrapportage benoemde activiteiten (ontwerpwedstrijd SlimCirculair voor de herbestemming van de Biesboschhal en de actie 'Schapenkoppiekoppie' die het plasticprobleem benadrukt), samen met lokale bedrijven en het TNO de Hugo de Grootlaan circulair opgeknapt. Het oude materiaal is verwerkt in de nieuwe stenen en bovendien is er geëxperimenteerd met stenen zonder cement.
Begroting 2019:
We verbinden partijen om tot circulaire projecten te komen, onder meer door onze deelname aan Cirkelstad Drechtsteden. Daarnaast onderzoeken we de circulaire kansen in woonwijken en bedrijventerreinen, in 2019 voeren we hiertoe een analyse uit over de reststromen in de stad.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Medio 2019 is een rapport opgeleverd door Metabolic en Clean Tech Delta, waaruit blijkt dat de betonsector in de stad en de regio het meest kansrijk is voor circulaire kansen. Het rapport geeft ons handvatten om met lokale en regionale (bouw)bedrijven aan de slag te gaan, waarop met hen gesprekken zijn gevoerd. In 2020 zal verdere uitvoering gegeven worden, onder andere via grondstoffentafels. Bovendien hebben we de casus circulaire betonketen ingebracht bij Cirkelstad Drechtsteden, waarmee de eerste stappen tot een regionale betonketen zijn gezet.
Begroting 2019:
Wij willen de verantwoordelijkheid nemen om bij onze in- en aankopen een voorbeeldfunctie aan te nemen: circulair inkopen wordt de nieuwe standaard. We formuleren daarom duurzame eisen en criteria bij onze inkopen en aanbestedingen waarmee we de (regionale)markt stimuleren om circulair te handelen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
We hebben ambitieuze circulaire eisen en wensen gesteld aan het Huis van Stad en Regio. Hiervoor hebben we subsidie ontvangen van het Rijk. Onze ervaringen in dit project nemen we mee in nieuwe inkooptrajecten. Deze activiteit is dan ook één van de focusgebieden geworden in de startnotitie Dordt Circulair. De bestaande eisen en wensen zijn in 2019 geactualiseerd en ingezet bij bijvoorbeeld de nieuwbouw in de Colijnstraat. Bovendien is circulariteit geborgd in de nieuwe omgevingsvisie.
Begroting 2019:
Vanuit het duurzaamheidscentrum Weizigt zetten we in op educatieve samenwerkingsprogramma's rond onder meer de thema's Aardgasvrij, Energie en Afval die aansluiten bij het Dordtse onderwijs. Daarnaast zetten we met projecten zoals Dordtse Doorpakkers en de campagne 'n Schone Stad in op een gedragsverandering en het terugdringen van zwerfafval.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De educatieve programma's lopen volgens planning. In mei 2020 wordt het educatief aanbod voor schooljaar 2020-2021 opgesteld. Voor het thema Grondstoffen en Zwerfafval zijn in 2019 2.102 leerlingen educatief bereikt. In totaal nemen vijf scholen deel aan het project Afvalvrije School, waarvan drie scholen in 2019 zijn aangehaakt. Ook hebben 122 Dordtse Doorpakkers hebben zich in 2019 aangemeld om Dordrecht zwerfafval vrij te maken.