Doelstelling 3: Het verbeteren van de milieukwaliteit van de woon- en leefomgeving Dordrecht.
Inleiding Begroting 2019:
Om de milieukwaliteit van de woon- en leefomgeving in Dordrecht op peil te houden en verder te verbeteren ontplooien wij activiteiten gericht op deelterreinen waar Dordtenaren dagelijks mee te maken hebben zoals afval, geluid en lucht. Het vinden van een goede balans tussen de groei- en ontwikkelambities van de stad in relatie tot milieukwaliteit krijgt onze aandacht, waarbij we activiteiten ontplooien op gebied van bodem- en groenkwaliteit en veiligheid. Zo doen we onderzoek naar de eventuele sanering van nieuwe verontreinigingen, zoals PFOA.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
Om het gescheiden aanbieden van huishoudelijk afval te verbeteren werken we aan de maatregelen die zijn opgesteld in het Grondstoffenbeleidsplan 2016-2020 (RIS-dossier: 2063901). Het effect van de verbeteringsmaatregelen onderzoeken we met proeven voor verschillende woningtypen. In 2019 analyseren we de voorlopige resultaten van deze proeven en komen we met definitieve voorstellen. Daarnaast zetten we met hulp van een gebiedsgerichte campagne in op een duurzame gedragsverandering ten aanzien van het tegengaan van het plaatsen van afval naast ondergrondse containers.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De tussenevaluatie van afvalscheidingsproeven met extra containers voor plastic/PMD alsmede de nascheiding van PMD is in 2019 uitgevoerd. De proef om restafval verder van de woning via ondergrondse containers te verzamelen is aangepast, omdat veel bewoners liever een extra container aan huis wilden. Daarom is de keuze toegevoegd voor een restafvalcontainer die eens per vier weken wordt geleegd. Voor het vervolgtraject is een startnotitie opgesteld. De gebiedsgerichte campagne voor het tegengaan van afval naast ondergrondse containers laat de eerste resultaten zien, bijvoorbeeld in de Prinsessenbuurt.
Begroting 2019:
In Dordrecht wordt overal voldaan aan de Europese normen voor de luchtkwaliteit. We hebben de ambitie om, in lijn met het Coalitieakkoord 2018-2022, te streven naar een schonere lucht volgens de (hogere) normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2030. Hiervoor zoeken we aansluiting bij het Schone Lucht Akkoord van het Rijk, dat in 2019 wordt gepresenteerd en werken we aan een bijbehorend actieprogramma.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het Rijk's Schone Lucht Akkoord (SLA) is gereed en op 13 januari 2020 getekend, Dordrecht is daarbij één van de deelnemende gemeenten. In het SLA spreken de deelnemende partijen af om de komende jaren nauw samen te werken aan verbetering van de luchtkwaliteit, om zo te gaan voldoen aan de richtwaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarop bereiden we een gemeentelijk actieprogramma 'schone lucht' voor.
Begroting 2019:
Per 1 januari 2024 moeten asbestdaken in Nederland zijn gesaneerd. We intensiveren de communicatie met eigenaren van asbestdaken om deze opgave te realiseren. Verder overwegen we aanvullende maatregelen te nemen of instrumenten in te zetten om de sanering te faciliteren en/of te stimuleren, daarvoor stellen we in 2019 een plan van aanpak vast.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Er is in de eerste helft van 2019 een plan van aanpak opgesteld. Net voor de zomer is het voorstel voor het asbestdakenverbod door de Eerste Kamer verworpen, na jarenlange aankondiging van het verbod. Het is nog niet duidelijk of en zo ja, welk vervolg hier vanuit het Rijk op komt. In 2020 maken we daarom, in afstemming met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, een nieuwe afweging voor de gemeentelijke inzet bij de sanering van asbestdaken.
Begroting 2019:
We zetten in op het verminderen van de uitstoot en lozing van schadelijke stoffen in de omgeving van Chemours en DuPont, die leiden tot verontreiniging van lucht, water en bodem. Dit doen we onder meer door te adviseren en/of zienswijzen in te dienen bij vergunningsprocedures, de bedrijven op hun verantwoordelijkheden aan te spreken en door samen te werken met andere betrokken overheden en partners, bijvoorbeeld bij het in beeld brengen van de problematiek. Tot slot verstrekken we heldere informatie over de ontwikkelingen rondom Chemours en DuPont.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Eind juni 2019 is op voordracht van Nederland de stof GenX als zeer zorgwekkend aangewezen door het Europees Agentschap voor chemische stoffen. Naast de vergunning voor het verminderen van de uitstoot via de indirecte lozing, heeft de provincie eind 2019 ook een ontwerpvergunning gepubliceerd waarmee de uitstoot naar de lucht fors moet worden verminderd. Verder heeft het Rijk in 2019 een tijdelijk handelingskader voor PFAS-stoffen in grond en bagger gepubliceerd. In het algemeen is het beeld dat in 2019 de aandacht voor PFAS-stoffen, in vergunningen, onderzoek, beleid en uitvoeringspraktijk is toegenomen. Daarnaast is in 2019 de gemeentelijke website voor het dossier Chemours opnieuw ingericht.
Begroting 2019:
In 2018 is het Actieplan Geluid 2018-2023 opgesteld (besluitvorming college 1e kwartaal 2019), gebaseerd op gegevens uit geluidbelastingkaarten uit 2016 (RIS-dossier: 2111045). In dit plan, dat we de komende jaren gaan uitvoeren, zijn maatregelen opgenomen gericht op een vermindering van het aantal woningen dat wordt blootgesteld aan een te hoge geluidsbelasting. Daarnaast wordt, in het kader van groot onderhoud, de N3 en de Wantijbrug aangepakt, waarbij naar verwachting de geluidsbelasting zal verminderen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Het definitieve Actieplan Geluid 2018-2023 is in september 2019 door het college vastgesteld en officieel bekendgemaakt. Daarnaast zijn de werkzaamheden aan de N3 en Wantijbrug van start gegaan.
Begroting 2019:
Om de kwaliteit van de leefomgeving te borgen stellen we jaarlijks een programma vast voor de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) (zie RIS-dossier: 2180213 voor het programma van 2018). Op grond van dit jaarprogramma worden de taken die behoren bij de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) en werkzaamheden op het gebied van onder meer geluid, lucht en externe veiligheid uitgevoerd.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De Omgevingsdienst heeft de werkzaamheden uit het jaarprogramma met betrekking tot vergunningverlening, handhaving en toezicht op grond van de Wabo en Wet milieubeheer in 2019 uitgevoerd. In het voorjaar van 2020 stelt zij een jaarverslag op, die separaat aan de raad zal worden gestuurd.