Doelstelling 1: Het realiseren van een energieneutrale stad in 2050.
Inleiding Begroting 2019:
Met de ondertekening van het Energieakkoord Drechtsteden in februari 2018, hebben we ons gecommitteerd aan het doel om in 2050 energieneutraal te zijn. Om een energieneutrale stad te kunnen worden werken we samen met bewoners en (regio)partners aan het gefaseerd stoppen van het gebruik van aardgas en andere fossiele energie zoals benzine en diesel. Daarnaast zetten we sterk in op energiebesparing en het opwekken van duurzame elektriciteit.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
De jaarlijkse Samenwerkingsagenda 'Drechtsteden Energieneutraal' is een uitvoeringsagenda waarin afspraken en acties zijn vastgelegd die wij samen met de andere gemeenten, bewoners, bedrijfsleven en (maatschappelijke) organisaties uitvoeren om invulling te geven aan de gestelde ambities uit het Energieakkoord Drechtsteden. In 2019 maken we een update van de energiestrategie, we stellen de transitievisie warmte vast, en we voeren de hierna benoemde activiteiten uit.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De samenwerking in het Energieakkoord Drechtsteden verloopt goed. Afgelopen jaar is vanuit deze samenwerking de Transitievisie Warmte 1.0 opgesteld en vastgesteld in de gemeenteraden. Eind 2019 is gestart met de, vanuit het klimaatakkoord vereiste, update van de Regionale Energiestrategie (RES). De planning is opgesteld richting een concept RES medio 2020 en de eerste bijeenkomsten hebben daarvoor eind 2019 plaatsgevonden.
Begroting 2019:
Medio 2018 hebben we het uitvoeringsplan 'Nieuwe Energie in Crabbehof' uitgewerkt, waarvoor we tevens een financiële aanvraag bij het Rijk hebben ingediend. Dit plan dat in samenwerking met onze partners is opgesteld, heeft als doel om Crabbehof uiteindelijk in 2030 aardgasvrij te krijgen en over te gaan op een duurzame warmtevoorziening zoals het Warmtenet. Naast het aardgasvrij maken zet het plan in op een totale wijkverbetering met oog voor onder andere werkloosheid en (energie)armoedebestrijding. Behalve Crabbehof worden ook voor andere wijken in Dordrecht transitieplannen gemaakt op basis van onder andere de transitievisie warmte die begin 2019 gereed is.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 zijn we gestart met een experimentele 'ontwerpaanpak'. Dit is een manier om via het aansluiten op de leefwereld van bewoners, hen en ook maatschappelijke partners beter te betrekken bij de energietransitie. De uitkomsten van dit traject gaan we in 2020 inzetten in onze wijkaanpak.
Daarnaast is in 2019 het energie bespaaroffensief voorbereid dat zich gaat focussen op Dordrecht West en start in Crabbehof. Ook zijn er voorbereidingen getroffen voor het indienen van een nieuwe proeftuinvraag. Medio februari 2020 wordt duidelijk of we een haalbare aanvraag kunnen indienen. Eén en ander hangt af van commitment en bereidheid tot (versneld) investeren van partners. Als dit nu nog niet haalbaar blijkt, zullen we in 2020 stevig(er) inzetten op energiebesparing en doorgaan met voorbereidingen van een kansrijke aanvraag voor de volgende ronde proeftuinen die eind 2020 wordt opengesteld.
Ondertussen blijven we op koers voor een aardgasvrij (ready) Crabbehof in 2030.
Begroting 2019:
Via het Regionaal Energieloket geven we advies over energiebesparende maatregelen (bijvoorbeeld isolatie), het aardgasvrij maken van woningen en organiseren we collectieve inkoopacties. Verder stimuleren we woningeigenaren gebruik te maken van bestaande subsidieregelingen voor verduurzaming en energiebesparing. Ook zien wij een belangrijke rol weggelegd voor de Energiecoöperatie Drechtsteden (ECD), met name ter ondersteuning van de particuliere woningeigenaren binnen de wijkaanpak. We verkennen samen met de ECD de mogelijkheden tot portfolioverbreding van de ECD ten behoeve van besparen en duurzaam opwekken.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In 2019 zijn twee stadsbrede bijeenkomsten georganiseerd en is de wijkaanpak in Sterrenburg afgerond. Verder is eind november een collectieve inkoop 'spouwmuurisolatie' gestart met een succesvolle informatiebijeenkomst waar ruim 150 woningeigenaren op zijn afgekomen. Deze actie loopt nog door tot het voorjaar van 2020.
Eind december hebben we in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik € 405.000 subsidie ontvangen. De regeling is gericht op het treffen van kleine energiebesparende maatregelen bij particuliere woningeigenaren, zoals het aanbrengen van tochtstrips, LED-lampen, een waterbesparende douchekop et cetera. In 2020 willen we samen met onze partners (onder meer Drechtse Stromen, het Regionaal Energieloket) 4.500 woningeigenaren gaan informeren en helpen, met name in Dordt West. De woningeigenaren krijgen onder meer een voucher, die ze onder andere bij doe-het-zelfzaken en lampenwinkels kunnen verzilveren voor bijvoorbeeld LED-lampen, een waterbesparende douchekop, et cetera.
Begroting 2019:
Samen met HVC, Woonbron en Trivire werken we aan de aanleg van het Warmtenet Dordrecht. Hierbij streven we naar tenminste 6.300 aangesloten woningen/woningequivalenten in 2019. Daarbij zijn wij verantwoordelijk voor de aansluiting van bestaande en nieuwe gemeentelijke gebouwen. We informeren en toetsen ontwikkelaars en bouwers binnen het warmteleveringsgebied op de aansluitingsplicht bij alle nieuwbouw, en buiten het warmteleveringsgebied waar mogelijk bij aanbestedingen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Begin 2019 waren er 4.452 woningen/woonequivalenten aangesloten op het Warmtenet en eind 2019 is dat aantal toegenomen tot 5.517. Deze ontwikkeling laat zien dat, ondanks het niet behaalde voorgenomen aantal, er het afgelopen jaar een flinke groei heeft plaatsgevonden in de aansluiting van woningen op het warmtenet. Het getal van 6.300 aangesloten woningen was een meerjarige doelstelling voor de periode 2012-2019. De eerste jaren is, mede door de woningbouwcrisis, de ontwikkeling van het warmtenet langzamer gegaan, daarna is de ontwikkeling goed op tempo gekomen. We zijn daarnaast met verschillende partners doorlopend in gesprek over mogelijkheden voor het versnellen van de uitbreiding van dit Warmtenet en ook het slimmer combineren van kansen hierin.
Begroting 2019:
Het opwekken van voldoende duurzame energie is een van de hoofddoelstellingen van het vastgestelde energiebeleid. Samen met de Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) investeren we in het opwekken van duurzame energie en zorgen hierbij voor maximale mogelijkheden voor bedrijven en bewoners om te participeren. Revenuen uit deze installaties komen ten goede aan het versnellen van de energietransitie. In 2019 wordt hiervoor onder andere gewerkt aan de voorbereiding van de bouw van het zonnepark Amstelwijck.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De zonne-centrale Crayestein is gereed en is op 5 februari 2020 opengesteld voor participatie van inwoners van Dordrecht. De vergunning voor de bouw van de Windturbine op duivels eiland is verleend. Echter de bezwaar-/beroepsprocedure loopt nog. In de tweede helft van 2019 zijn de voorbereidingen gestart om in 2020 de bouw van zonne-park Amstelwijck te kunnen realiseren.
Begroting 2019:
In 2018 zijn in het kader van de Europese Energie Efficiency regeling energieaudits uitgevoerd voor de gemeentelijke panden waar ambtenaren gehuisvest zijn. De uitkomsten van deze audits geven input voor de invulling van de Meerjarenonderhoudsprogramma's (MJOP's). Vanaf 2019 worden ook voor de overige panden energieonderzoeken uitgevoerd en doen we waar mogelijk extra inspanningen om energieneutraal te worden. We blijven daarnaast ook daken beschikbaar stellen voor zonnepanelen.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De uitgevoerde energie-audits zijn verwerkt in de onderhoudsplanningen en het jaarplan 2019. In een aantal parkeergarages is bijvoorbeeld de TL verlichting vervangen door LED verlichting. De kadernotaclaim voor het uitvoeringsprogramma duurzaamheid is in juni 2019 toegekend. In het laatste kwartaal van 2019 is gestart met het maken van een routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed Dordrecht. Deze wordt in 2020 verder uitgewerkt er vertaald in maatregelen op gebouwniveau. Verder zijn in 2019 zijn de gemeentelijke gebouwen Jade 400 (stadsdepot) en Maria Montessorilaan 3 (sport+) voorzien van zonnepanelen ten behoeve van "zon op andermans dak".