Doelstelling 2: Het aantrekken en faciliteren van bedrijven die banen creëren.
Inleiding Begroting 2019:
In de sectoren waar groei wordt verwacht, zoals logistiek, kennis gedreven maakindustrie, dienstverlening, zorg en leisure/toerisme, willen we in 4 jaar tijd 4.000 nieuwe banen realiseren. Groei die we actief verbinden met bestaande bedrijven en netwerken, zodat nieuwe samenwerkingen ontstaan en we bouwen aan een veerkrachtig "bedrijfsecosysteem" in onze regio. We doen dit samen met diverse uitvoerings- en acquisitieorganisaties. Met de Drechtsteden stemmen we de programmering op het gebied van bedrijventerreinen, kantoren en detailhandel af om daarmee ruimte te creëren voor nieuwe ontwikkelingen en investeringen in de stad.
Hieronder volgen de activiteiten bij deze doelstelling.
Begroting 2019:
We geven werklocaties uit en door acquisitie en voortzetting van het acquisitiefonds halen we, samen met partners zoals Havenbedrijf Rotterdam, DEAL en Innovation Quarter, nieuwe bedrijven en investeringen binnen. We focussen op de Westelijke Dordtse Oever/Dordtse Kil IV, het businesspark Amstelwijck, de campusontwikkeling Leerpark/Fieldlab Smart Industry en de binnenstad. Daarnaast maken we bedrijventerreinen en de Zeehaven, samen met de mede-eigenaren, vitaler en faciliteren bedrijveninvesteringszones.
Ook nemen we deel aan beurzen en events waar we bedrijven en investeerders kunnen interesseren voor Dordrecht, zoals de landelijke vastgoedbeurs Provada 2019. We bieden Dordtse beleggers en investeerders aan een plek in onze stand in te vullen. Afhankelijk van de doelgroep doen we dat (boven)regionaal.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
In samenwerking met de bedrijven op de Westelijke Dordtse Oever zijn inmiddels vijf bedrijfsinvesteringszones actief. Daarnaast is de inzet op vestiging van nieuwe bedrijven geïntensiveerd. Naast een versterkte samenwerking met Innovation Quarter, Havenbedrijf Rotterdam en Deal sluiten we ook aan bij de acquisitie en profilering van Rotterdam als maritieme hoofdstad van Europa, Rotterdam Maritime Capital of Europe, op beurzen en events. Dat doen we regionaal. Lokaal zijn we onder andere betrokken geweest bij de vestiging van 24 bedrijven in Dordrecht. Het betreft 17 nieuwe bedrijven in de Binnenstad, 5 bedrijven op de Westelijke Dordtse Oever, één op bedrijvenpark Amstelwijck en één op bedrijventerrein Staart. Ook is er begonnen met de acquisitie van DistriPark Dordrecht. Meer dan 30 gesprekken met eindgebruikers hebben plaatsgevonden en dit heeft geleid tot concrete leads voor meer dan 20 ha grond met diverse eindgebruikers met bijbehorende werkgelegenheid.
Begroting 2019:
Bedrijven met groeipotentie die passen in onze speerpuntsectoren faciliteren we in hun groei. In sommige gevallen kan dit de verplaatsing naar een ander terrein in Dordrecht of in de regio betekenen, waar ruimte is om te groeien. Voor locaties die de bedrijven achterlaten zoeken we naar een invulling die past bij het profiel of de ontwikkelvisie van het gebied. Daarnaast zoeken we samen met andere overheden naar mogelijkheden van fondsvorming. Ook bezien we mogelijkheden om startende ondernemers te faciliteren, bijvoorbeeld in de vorm van flex-kantoorplekken.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
Naast de (voorgenomen) verplaatsing van Dolderman is in samenwerking met de regionale ontwikkelmaatschappij met succes gewerkt aan het behoud van de werkgelegenheid van het bedrijf Peute voor de regio. De bedrijfsverplaatsing van Peute naar Alblasserdam biedt gelijktijdig ruimte voor een bedrijfsverplaatsing met watergebonden activiteiten. Het regionale MKB katalysatorfonds was succesvol, met in 2019 tien nieuwe aanvragen, elf behandelde aanvragen in de adviescommissie en vijf toegekende subsidies aan startende- en MKB bedrijven in de maritieme maakindustrie en Smart Industry. Er is (nog) geen nieuw investeringsfonds gevormd. Vooralsnog zetten we in op het beter bekend en bereikbaar maken van de fondsen die, naast het lokale smart city fonds, op regionale schaal bij Innovation Quarter beschikbaar zijn.
Begroting 2019:
Samen met een marktpartij bouwen we tegenover de Duurzaamheidsfabriek een "maakfabriek" (zie RIS-dossier: 2097395, voor de startnotitie campusontwikkeling Leerpark). Dit is een plek voor productie, onderwijs, start-ups en innovatief ondernemerschap. We maken daarbij afspraken met de provincie over bijdragen in huurreductie voor start-ups en programmering.
Activiteitsverantwoording: toelichting op activiteitsrealisatie of afwijking
De twee tijdelijke maakhallen om start-ups te huisvesten zijn al enige tijd volledig bezet. In deze maakhallen zitten innovatieve start-ups die passen bij de het Smart Industry profiel van de campus en de regio. In 2019 hebben we een overeenkomst getekend met de landelijke campusontwikkelaar Kadans. Doel is te kunnen blijven voorzien in de ontwikkeling en groei van de campus. In de eerste fase ontwikkelen we het kopgebouw naast de Duurzaamheidsfabriek voor de huisvestiging van hoger onderwijs en innovatieve bedrijvigheid. De volgende fase is gericht op de ontwikkeling van de Maakfabriek voor de bouwopleiding van de aannemerij en DaVinci en de vestiging van start-ups. Hiermee willen we start-ups in de volgende fasen van groei faciliteren. Dit leidt tot behoud van deze bedrijven in de Drechtsteden.